VOJNI SINDIKAT SRBIJE: Pozivamo vladu da počnemo pregovore za zaključenje posebnog kolektivnog ugovora
Foto: Fonet

ZAHTEV

VOJNI SINDIKAT SRBIJE: Pozivamo vladu da počnemo pregovore za zaključenje posebnog kolektivnog ugovora

Društvo -

Reprezentativni Vojni sindikat Srbije ponovo je pozvao Vladu Republike Srbije i premijerku Anu Brnarbić da pristupi pregovorima za zaključenje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u Vojsci Srbije i tako izvrši svoju zakonsku obavezu.

"Kolektivnim ugovorom utvrđuju se prava iz radnog odnosa u većem odbimu od onih koja predviđaju zakoni i drugi propisi, a to je od krucijalnog značaja za poboljšanje materijalnog i socijalnog stanja pripadnika VS. Ujedno to je i osnov da se krene u prevazilaženje nagomilanih problema koji su rezultirali osipanjem i odlaskom velikog broja obučenih kadrova iz vojske", navodi VSS u saopštenju.

Prema njihovim rečima aktuelna geopolitička situcija u kojoj se nalazi država Srbija, ne dozvoljava "više apsolutno nikome u bezbednosnim strukturama, političkom rukovodstvu i izvršnoj vlasti da probleme odlaže, niti ne pristupi njihovom rešavanju".

"Posebno ako se ima u vidu da su se ostvarile tvrdnje našeg sindikata da su izveštaji koji su podnošeni vrhu države o stanju u Vojsci Srbije, frizirirani i podređeni ličnim interesima nekolicine karijerista u vrhu vojske koji po svaku cenu čuvaju svoje fotelje . Svaka država pa i Srbija je na svakom polju jaka država onoliko koliko je jaka njena vojska, a vojska je jaka onoliko koliko je zadovoljan svaki vojnik", navodi se u saopštenju.

Navode da je potpisivanje Kolektivnog ugovora za zaposlene u VS je osnov i potreba da se stane na put osipanju kadrova i odlasku ljudi iz Vojske Srbije, koju je u poslednje dve godine napustilo vise od tri hiljade njenih pripadnika i danas je svakodnevno napuštaju.

"Iskreno se nadamo da će ovaj put prevladati svest o tome da je Srbija pravna država, da pripadnici VS imaju reprezentativni sindikat koji ima zakonsko pravo da zaključi kolektivni ugovor u ime zaposlenih, te da vlada mora da poštuje zakone i dužna je da o zaključenju kolektivnog ugovora pregovara. Ukoliko reakcija Vlade izostane u zakonom propisanom roku od 45 dana, ostvarenje i zaštitu svojih prava pripadnici VS potražiće na sudu i u međunarodnim institucijama i organizacijama prvenstveno EU", stoji na kraju saopštenja VSS.

Kurir.rs/Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track