ALEKSANDAR I, VITEŠKI KRALJ: Održana promocija knjige o karlju Ujedinitelju autora Dušana Bapca
Foto: Damir Dervišagić

ALEKSANDAR I, VITEŠKI KRALJ: Održana promocija knjige o karlju Ujedinitelju autora Dušana Bapca

Društvo -

Knjiga "Aleksandar I, viteški kralj" i propratna izložba "Kralj Aleksandar u delima likovnih umetnika", autora Dušana Bapca, predstavljene su u ponedeljak na Belom dvoru na Dedinju, u prisustvu prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića i princeze Katarine.

Svečanom događaju prisustvovali su sestra princeze Katarine Beti Rumeliotis, predstavnici diplomatskog kora, savetodavnih tela Krune, kao i brojne ličnosti iz sveta kulture i politike Srbije.

foto: Damir Dervišagić

Uvodnu reč imao je prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević, koji je rekao da se ove godine navršava tačno 130 godina od rođenja njegovog dede Aleksandra I, viteškog kralja Ujedinitelja.

- Ostavio je za sobom blistav trag, kao kometa na noćnom nebu. Probudio je nadu kod jednih i strah kod drugih. Neki su ga videli kao spasioca i vesnika novih i srećnijih vremena, neki kao otelotvorenje svih svojih strahova. Oni prvi su oplakali njegov odlazak u večnost, oni drugi su taj odlazak slavili - rekao je prestolonaslednik na otvaranju događaja.

Kako je naveo, knjiga Dušana Bapca, posvećena Aleksandru I, podsetnik je na njegova velika dela.

- Dok čekamo da mu se u Beogradu, gradu u kom je godinama stolovao i koji je dva puta oslobađao u Velikom ratu, podigne spomenik, neka ova knjige bude mali pomenik velike istorijske ličnosti - dodao je prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević.

foto: Damir Dervišagić

Autor knjige Dušan Babac, inače član Krunskog veća, u delu je uspeo da čitaocima predoči činjenice i velike istorijske trenutke iz vremena Kralja Aleksandra Prvog, dok je kroz izložbu njegov lik prikazan kroz dela brojnih umetnika kao što su Paja Jovanović, Uroš Predić, Vlaho Bukovac, Georges Scott, Vasa Eškićević i Vsevold Guljevič.

- Knjiga neće moći da ispravi sve nepravde njemu nanete, ali će pokušati da kroz reči i obilje slika prikaže viteškog kralja kao čoveka i velikog borca koji je ceo svoj život proveo uz narod i za narod - rekao je Dušan Babac

(Kurir.rs/Dušan Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja