STRUČNJACI UPOZORAVAJU na vreme narednih dana i apeluju: ZAŠTITITE DECU!
Foto: AP/Ilustracija

Stručnjaci upozoravaju na promenljivo vreme

STRUČNJACI UPOZORAVAJU na vreme narednih dana i apeluju: ZAŠTITITE DECU!

Društvo -

Srbiju očekuje vrelo leto s temperaturama preko 30 stepeni, sparinom i visokom vrednošću UV zračenja, a tropsko vreme povremeno će prekidati oluje s pljuskovima i grmljavinom!

Meteorolog Đorđe Đurić iz "Veder tu Ambrela" objašnjava da će se do sutra zadržati sunčano i veoma toplo vreme s košavom, dok će na jugu Banata biti i olujnih udara vetra, koji će prestati već uveče.

- U petak u većem delu zemlje biće sunčano i suvo, sa oblačnim intervalima. Imaćemo malo teži dan zbog sparine. Za vikend će biti promenljivo oblačno, malo prijatnije, ponegde s lokalnim pljuskovima, a naredna tri dana ponegde s grmljavinskim olujama s gradom. Iz ekstremno toplog aprila ušli smo u topao maj i sad ulazimo u period u kojem će temperature takođe biti iznad proseka. Prvih desetak dana juna uživaćemo u temperaturama do 30 stepeni, koje će negde prekidati lokalni pljuskovi, ali tokom juna ne očekuju se značajna zahlađenja ili padavine - kaže Đurić, koji upozorava na visok nivo UV zračenja, zbog koga je potrebna opreznost.

Malinari strahuju: Berba malina se bliži, a najavljuje se oluja

Uveliko se bliži berba malina, pa malinari strahuju od mogućih vremenskih nepogoda, koje se najavljuju za naredne dane. Olujni vetrovi i grad su prethodnih godina uništavali rod, pa je veoma važno da lepo vreme potraje što duže kako bi mogli da završe posao.

Milan Prostran, agroekonomski analitičar, kaže da su usevi zasad u dobrom stanju, ali da ovakvi izgledi vremena, to jest duži periodi velikih vrućina bez kiše, mogu da naštete usevima koji su posejani u proleće.

- Tu se misli na kukuruz, suncokret, šećernu repu, soju, ali i povrće koje nije u plasteniku, već je na otvorenom prostoru kao što krompir, paradajz, šargarepa, njima su potrebne obilnije i češće kiše. Oni su u malo kritičnijem stanju i mogu biti ugroženi, ali nadam se da žega ovog leta neće uzeti svoj danak. Takođe, kiše su još uvek vrlo korisne i za kulture kao što su žito, pšenica, raž i ječam, koji su posejani u jesen prošle godine, jer dobro utiču na kvalitet zrna. Svakako, kiše skoro nijednoj kulturi ne bi škodile, a problemi zasad postoje samo u onim delovima Srbije gde je bilo grada - objašnjava Prostran za Kurir.

Dr Aleksandar Adamović: Deca do puberteta ne smeju da izgore više od četiri puta

Dr Aleksandar Adamović, direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti, upozorava da nam sledi dugo i toplo leto, pa da moramo veoma da vodimo računa čim vrednost UV zračenje bude preko šest. - Ako je osoba svetlog tena, očiju i kose, tu se koriste faktori preko 50. Ljudi sunčanje povezuju s morem i plažom, ali svaki odlazak na posao, u kupovinu, šetnju parkom ili kafu s prijateljima je izlaganje UV zračenju. Od UV zračenja možete dobiti opekotine. Jedan od najdominantniji faktora za malignitet kože je svakako UV zračenje, to nije samo melanom, već čitav drugi niz tumora - kaže Adamović za Kurir i upozorava roditelje da posebnu pažnju obrate na zaštitu dece: - Deca do godinu dana uopšte ne bi trebalo da budu na direktnom suncu. Ako deca i mladi pre nego što uđu u pubertet izgore do plikova na koži više od četiri puta, imaju mnogo veću šansu da dobiju kasnije neku vrstu maligniteta kože i moraju biti veoma obazrivi.

(Kurir.rs/Jelena Pronić Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track