Najnovije vesti

ALARMANTNO: U Srbiji se 400.000 parova bori sa problemom neplodnosti
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

danas je Svetski dan dece - 1. jun

ALARMANTNO: U Srbiji se 400.000 parova bori sa problemom neplodnosti

Društvo

BEOGRAD - U Srbiji se više od 400.000 parova bori sa problemom neplodnosti, borba sa sterilitetom može biti duga i iscrpljujuća, a mnogima je jedino rešenje da dobiju decu - vantelesna oplodnja, istaknuto je danas na tribini "Za zdravije i brojnije potomstvo" koja je organizovana povodom Svetskog dana dece - 1. juna.

Ministarka bez porfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović istakla je da deset odsto parova u Srbiji koji su u reproduktivnom periodu imaju problem steriliteta.

"Među njima je značajan broj onih kojima je jedini način da se ostvare kao roditelji biomedicinski potpomognuta oplodnja", naglasila je ministarka i podsetila da u Srbiji parovi bez dece imaju pravo na tri pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države.

Parovi koji su se ostvarili kao roditelji vantelesnom oplodnjem, kako je rekla, i za drugo dete imaće tri pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države.

Dejanović je naglasila da je kao ministarka zadužena za demografiju predložila Vladi Srbije da jedinice lokalne samouprave finansijaraju četvrti pokušaj vantelesne oplodnje i produže limit godina koji je trenutno za žene 42 godine.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo prof. Aleksandar Stefanović istakao je da se uskoro očekuje početak rada banke reproduktivnih ćelija, koja će omogućiti poklanjanje kao i razmenu ćelija sa drugim zemljama.

On je ukazao i na značaj zamrzavanja reproduktivnih ćelija koje će se uskoro raditi o trošku države.

"O trošku RFZO će se moći da se zamrzavaju jajne ćelije, spermatozoidi i embrioni. To je šansa i za one koji boluju od neke bolesti da zamrznu treproduktivne ćelije pa da ih jednog dana upotrebe", pojasnio je Stefanović.

Iskustva iz Grčke sa učesnicima tribine podelio je reproduktivni ginekolog Mihalis Kiriakidis iz Klinike "Embryolab" koji je rekao da u toj zemlji kada nije moguće dobiti zdrav embrion, odnosno zdravu jajnu ćeliju radi se vantelesna oplodnja sa doniranom jajnom ćelijom.

U Grčkoj je, kako je rekao, zakonom dozvoljen svaki vid donacije jajnih ćelija, sperme, embriona. Specijalna bolnica za ginekologiju sa porodilištem u "Jevremova" darovala je na danas jednom paru, koji je učestvovao na tribini a bori se sa neplodnošću, besplatan program vantelesne oplodnje sa svim neophodnim lekovima koji se koriste tokom ciklusa.

Ginekolog Mima Fazlagić istakla je značaj ovakvih tribina da nacija bude zdravija i brojnija. Ona je rekla da će biti uspeh ako sledeće godine Svetski dan dece dočekamo sa bebom više para koji je dobio besoplatnu vantelesnu oplodnju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Filip Krainčanić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...