ŠTA KAŽE STATISTIKA? Evo koliko slučajeva je u 2017-oj rešeno u beogradskim sudovima
Foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

crno na belo

ŠTA KAŽE STATISTIKA? Evo koliko slučajeva je u 2017-oj rešeno u beogradskim sudovima

Društvo -

Tokom 2017. godine svi sudovi sa područja Apelacionog suda u Beogradu, uključujući i Apelacioni sud, rešili su ukupno 769.872 predmeta što je manji broj rešenih predmeta u odnosu na 2016. godinu.

Ovakvi rezultati se mogu objasniti početkom primene novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, na osnovu kojeg je određen broj izvršnih predmeta iz sudova upućen na nadležnost javnim izvršiteljima, te je samim tim smanjen i broj rešenih predmeta iz te materije.

Takođe, manji broj rešenih predmeta u višim i osnovnim sudovima je svakako i posledica nepopunjenih sudijskih mesta i velikog broja starih predmeta koji su po strukturi dosta složeni. Očekuje se da će ovaj problem biti manje izražen u narednom periodu jer je u toku veliki konkurs za popunu upražnjenih sudijskih mesta u višim i osnovnim sudovima na području Apelacionog suda u Beogradu. Ukupan priliv novih predmeta u svim sudovima na području Beogradskog apelacionog suda za period 2014. – 2017. godina je konstantno veliki. I dalje je najveća opterećenost sudija Višeg suda u Beogradu, ali se očekuju da će sudije ovog suda u narednom periodu biti znatno rasterećeniji jer je odlukom Visokog saveta sudstva povećan broj sudija tog suda. I pored konstantno velikog priliva novih predmeta u periodu od 2014. do 2017. godine smanjen je broj nerešenih predmeta na kraju izveštajnog perioda. Ovaj podatak se naročito odnosi na broj rešenih predmeta koji ulaze u kategoriju „starih“ predmeta.

Apelacioni sud u Beogradu je nastavio sa praksom rešavanja velikog broja predmeta, te je i u prethodnoj godini potpuno savladao priliv i u 2018. godinu je ušao sa 7.139 predmeta u radu, u svim materijama. Za ovaj period Apelacioni sud beleži smanjenje ukupnog broja predmeta u radu za 73,72% što ukazuje da ovaj sud daje značaj doprinos tome da se vrati poverenje građana u rad suda i da se pravda učini dostupnijom na brži i efikasniji način svim licima koja traže zaštitu svojih prava pred sudom. Prosečno trajanje žalbenih postupaka pred Apelacionom sudom u toku 2017. godine u opštoj građanskoj materiji je bilo pet meseci, u materiji radnih sporova šest meseci, dok su u krivičnoj materiji predmeti u proseku rešavani u roku od dva meseca stim što su predmeti iz oblasti organizovanog kriminala i ratnih zločina u proseku rešavani u roku od četiri meseca. Posmatrajući ukupan broj starih predmeta prema datumu inicijalnog akta (10566) za sve apelacione sudove u Republici Srbiji, zaključuje se da Apelacioni sud u Beogradu ima najviše starih predmeta prema datumu inicijalnog akta (56,05%), odnosno da najviše starih predmeta ima u prvostepenim sudovima na teritoriji ovog suda.

Imajući u vidu da Apelacioni sud u Beogradu, na teritoriji cele Republike Srbije, ima, između ostalog, nadležnost za postupke iz oblasti organizovanog kriminala i ratnih zločina za potrebe ove prezentacije je urađena posebna analiza i utvrđeno da je u periodu od 1. januara 2010. godine do 31. decembra 2017. godine pred ovim sudom pravnosnažno okončan 121 predmet iz oblasti organizovanog kriminala i 29 predmeta iz oblasti ratnih zločina. Zbog broja starih predmeta koji u ovaj sud svakodnevno stižu ovaj sud će i u 2018. godini nastaviti da preduzima mere kako bi omogućio jednaku dostupnost pravde svim licima koji traže zaštitu svojih prava kako pred ovim sudom, tako i pred sudovima koji potpadaju pod nadležnost ovog suda.

(Kurir.rs/Foto:Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track