I SRBIJA IMA SVOJU GENERACIJU "Z" KOJU SU OBELEŽILI INTERNET I SNS: To su mladi od 18 do 25 i evo zašto ih zovu LAJK GENERACIJOM! Pogledajte ko su njihovi UZORI
Foto: Profimedia

istraživanje studenata sa Fakulteta političkih nauka

I SRBIJA IMA SVOJU GENERACIJU "Z" KOJU SU OBELEŽILI INTERNET I SNS: To su mladi od 18 do 25 i evo zašto ih zovu LAJK GENERACIJOM! Pogledajte ko su njihovi UZORI

Društvo -

Generacija "Z", koju obuhvataju mladi rođeni izmedju 1993. i 2000. godine je kazala da svoju generaciju doživljava kao "zbunjenu, lajk generaciju i apatičnu"

BEOGRAD - Internet i dolazak Srpske napredne stranke na vlast odredili su život mladih koji imaju između 18 i 25 godina, rezultati su istraživanja studenata sa Fakulteta političkih nauka (FPN).

Kako prenosi RTS, studenti FPN su na predmetu Metodologija političkih nauka sproveli istraživanje "Generacije i politika - kako različite generacije vide sporne političke teme u Srbiji".

foto: Shutterstock

Generacija "Z", koju obuhvataju mladi rođeni između 1993. i 2000. godine je kazala da svoju generaciju doživljava kao "zbunjenu, lajk generaciju i apatičnu".

Dodaju da sebe doživljavaju kao generaciju socijalnih mreža koja nema prave vrednosti. Osim interneta, mladi između 18 i 25 godina su kazali da je njihov život odredio i dolazak Srpske napredne stranke na vlast.

foto: Profimedia

Na pitanje "Koja ličnost je odredila život vaše generacije", oni su najčešće odgovarali sa "Aleksandar Vučić".

Istraživanje je pokazalo i da su mladi u Srbiji pesimistični jer samo 39,7 odsto ispitanika smatra da njihov glas može nešto da promeni.

Ko su njihovi uzori

Komentarišući ko je njihov uzor, 70 odsto "Z" generacije je kazalo da je to teniser Novak Đoković, zatim pevačica Jelena Kаrleušа sа 13,8 odsto, a na trećem mestu je novinаr Zorаn Kesić zа kog se opredelilo 8,1.

foto: Reuters/Ilustracija

Upitani o tome da li su Zoran Đinđić i Slobodan Milošević pozitivne ili negativne ličnosti, 24,5 odsto mladih je odgovorilo da ima pozitivno mišljenje o Miloševiću, dok 71,7 odsto ima pozitivno mišljenje o Đinđiću.

O generacijama

Silent generacija – rođeni pre 1953. godine (65+)

Baby boom generacija – rođeni između 1954. i 1968. godine

X generacija – rođeni između 1969. i 1981. godine

Y generacija – rođeni između 1982. i 1992. godine

Z generacija – rođeni između 1993. i 2000. godine

Tito i Draža

Josip Broz Tito i Draža Mihailović su u ovom istraživanju rame uz rame – gotovo jednak broj ispitanih smatra i za jednog i za drugog da su imali pozitivne uloge. Dok za Tita 59,1 odsto ispitanih smatra da je imao pozitivnu ulogu, za Dražu isto smatra 59,2 odsto ispitanih.

foto: Profimedia

Interesantno je da najmlađa, Z generacija ima više pozitivnih stavova prema Draži Mihailoviću nego prema Josipu Brozu. Za njih 74,5 odsto je Draža pozitivna ličnost, dok 53,1 odsto ispitanih u Z generaciji smatra da je Tito pozitivna ličnost.

(Kurir.rs/Beta/RTS/Milica MIlosavljević/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track