MALINARI PODIGLI ŠATOR NASRED MAGISTRALE KOD PRIJEPOLJA: Četvoro povređeno u sukobu sa policijom, saobraćaj blokiran, kolone kilometarske
Foto: Zoran Šaponjić

protest zbog otkupne cene

MALINARI PODIGLI ŠATOR NASRED MAGISTRALE KOD PRIJEPOLJA: Četvoro povređeno u sukobu sa policijom, saobraćaj blokiran, kolone kilometarske

Društvo -

Najmanje jedno lice je privedeno dok je nekoliko njih zadobilo udarce pendrekom. Blokada magistralnog puta i dalje traje, a oko 800 učesnika protesta traži pregovore s predstavnicima Vlade Srbije

Oko 800 malinara iz Prijepolja, Nove Varoši, Užica i drugih opština zapadne Srbije već dva sata drže u blokadi magistralu koja kroz Prijepolje vodi ka Crnoj Gori, a blokada je izazvala opšti kolaps na putu i kolone od nekolio kilometara.

Blokada magistralnog puta i dalje traje, a učesnici protesta traže pregovore s predstavnicima Vlade Srbije

Malinari su podigli šator na sred magistrale, kao znak da ne nameravaju da odustanu, a taj njihov potez je izazvao totalni prekid saobraćaja u oba pravca.

Prekid saobraćaja napravio je kolone dugačke nekoliko kilometara u oba pravca, a putnička vozila i kamioni prolaze kroz Prijepolje da bi mogli da nastave put.

Malinari su najpre protestovali zbog najavljene niske otkupne cene, zatim su oko 15. 20 minuta izašli na magistralu i blokirali put ka Crnoj Gori.

foto: Shutterstock

Na protestu je prisutna policija, a malinari su pokušali da probiju njihov kordon, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Umesto najavljenog dvočasovnog mirnog protesta kraj Vladičanskog dvora, proizvođači su u jednom trenutku krenuli magistralom kada su se i sukobili sa policijom, tokom kojih je četvoro proizvođača lakše povređeno.

Kako nezvanično saznaje Beta, najmanje jedno lice je privedeno dok je nekoliko njih zadobilo udarce pendrekom.

Putnička vozila koja od Zlatibora i Nove Varoši idu ka Crnoj Gori prolaze alternativnim pravcima kroz grad, dok se na magistrali formira veća kolona šlepera.

Prema rečima malinara oni su nezadovolnji otkupnom cenom od 50 do 100 dinara po kilogramu maline, i traže da otkupna cena bude najmanje 180 dinara.

Malinari su, kako kažu za Kurir, najavili da će ostati tu do daljeg.

"Ostajemo sve dok se ne ispune naši zahtevi", jednoglasni su malinari.

Stanojević: Problemi se sigurno neće rešiti na ulici Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević danas je, povodom protesta malinara prijepoljskog i užičkog kraja, poručio da se problemi sigurno na ulici neće rešiti.

foto: Shutterstock

"Može da se razgovara, pre svega na relaciji proizvođači - prerađivaci. Mi, kao država, kao medijatori ćemo pomoći u rešavanju svega toga", rekao je Stanojević za RTS.

Malinari prijepoljskog i užičkog kraja, iz udruženja "Limska dolina", posle mirnog protesta u Prijepolju, danas su oko 15:30, blokirali magistralni put od Prijepolja ka Crnoj Gori i pokušali da probiju policijski kordon, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Oni su organizovali protest zbog niske otkupne cene maline od 100 dinara po kilogramu. Malinari traže da akontna otkupna cena bude od 180 do 200 dinara.

Neprihvatljivo dnevno formiranje cena maline

"U Aranđelovcu su se sastali hladnjačari i predstavnici osiguravajućih kuća i dogovorili se da cena ne sme preći 160 dinara. Sve se to radi iza ledja proizvodjača. Šta smo mi?

Robovi na svom imanju, od deteta koje nosi vodu do čoveka koji je 16 sati u malinjaku", kaže Radenko Marić iz Ivanjice.

"Hladnjača 'Yugrotrejd' iz Arilja ponudila je takozvanu dnevnu cenu od 50 dinara, dok hladnjača 'ES – Komerc' nudi 65 dinara po kilogramu.

Dnevno formiranje cena bez mogućnosti izravnavanja do kraja berbe za nas je neprihvatljivo jer vodi do potpunog sunovrata maline. U Prijepolju je situacija katastrofalna. U Brodarevu je bilo povratnika iz inostranstva koji su se vratili i uložili novac u proizvodnju. Sada opet napuštaju vekovna ognjišta bez nade u povratak", kaže Boban Purić iz udruženja "Limska dolina".

Zatražena je i ostavka ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića i uključenje premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića u rešavanje problema.

U Prijepolju malinarstvo je postalo najvažnija grana poljoprivrede. U 2014. godini malina je zasađena na 286 hektara, a 2015. godine udvostručene su površine pod zasadom ovog voća (520 hektara). Otkup se povećao sa 1.200 tona na 3.250 tona, pa su prihodi sa milion i 800 hiljada, porasli na čak pet i po miliona evra. Sa prijepoljskih plantaža prošle godine ubrano je oko 4000 tona voća.

(Kurir.rs/Z.Š/Tanjug/Beta

Foto: Z.Š., ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track