NOVA PRAVILA OD 15.JUNA: Ovo će MORATI da stoji na svoj hrani koju kupujemo
Foto: Beta/ZoranaBojić

nema laži, nema prevare!

NOVA PRAVILA OD 15.JUNA: Ovo će MORATI da stoji na svoj hrani koju kupujemo

Društvo -

Novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane u Srbiji počeće da se primenjuje od 15. juna, a u poljoprivrednoj inspekciji kažu da je za sedam godina u 24.194 sprovedene kontrole hrane biljnog porekla najviše neusaglašenosti deklaracije i stvarnih sastojaka proizvoda utvrđeno u mlinsko-pekarskoj industriji.

Pravilnikom su ustanovljena nova pravila kada je hrana ponuđena na prodaju onlajn, a uvedena je i obaveza navođenja zemlje porekla za meso, med, voće i povrće, ribu, maslinovo ulje, jaja i proizvode od jaja.

Na proizvodu će obavezno morati da bude navedena nutritivna deklaracija uključujući energetsku vrednost, količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli.

Takođe, novim deklaracijama biće naznačeno i to da li se u nekom mesnom proizvodu nalazi voda ili pak protein koji potiče od neke "druge životinjske vrste"...

Poljoprivredna inspekcija je, prema podacima o kontroli hrane biljnog porekla, od 2010. do 2016. donela 4.294 rešenja o otklanjanju neusaglašenosti sa deklaracijom, 835 rešenja o zabrani prometa i 311 rešenja o zabrani proizvodnje.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Vujović kaže da je deklaracija na proizvodima biljnog porekla problem koji najčešće sreće inspekcija zbog neusaglašenosti onoga što je iskazano u sastavu, i onoga što se nalazi ili ne nalazi sadržano u određenoj količini u samom proizvodu.

Kako je naveo savetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Nenad Dolovac, od početka 2018. sprovodi se i monitoring mleka na uzorku od 11 mlekara i 147 odgajivača, a do kraja godine očekuje se i završetak postupka akreditacije nacionalne laboratorije za ispitivanje mleka.

Mleko se, kaže, uzrokuje sa malih poljoprivrednih gazdinstava, farmi muznih goveda manjeg kapaciteta i velikih farmi, veličina uzorka je proporcionalna broju goveda u Srbiji, a do sada dobijeni rezultati ukazali su na pozitivne trendove, ali i potrebu daljeg unapređenja higijenske ispravnosti i kvaliteta mleka.

I dok u Nacionalnoj organizaciji potrošača kažu da građani najviše sumnji imaju u kvalitet proizvoda životinjskog porekla i najavljuju skoro objavljivanje rezultata o mišljenju potrošača o kvalitetu hrane, veliki proizvođači navode da poštuju sve pravilnike prilikom proizvodnje delikates proizvoda i podržavaju veću kontrolu proizvoda nadležnih organa na tržištu.

Inače, oblast bezbednosti hrane i poljoprivrede obuhvata dve trećine svih propisa EU.

(Kurir.rs/Foto:Beta/Zorana Bojić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track