DIMITRIJE NIJE DOČEKAO MATURU: Imao je 17 godina kada su ga Albanci mučki ubili usred Gračanice! (FOTO, VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

tuga i nezaborav za mladim srbinom

DIMITRIJE NIJE DOČEKAO MATURU: Imao je 17 godina kada su ga Albanci mučki ubili usred Gračanice! (FOTO, VIDEO)

Društvo -

Na današnji dan pre četrnaest godina u Gračanici je ubijen sedamnaestogodišnji Dimitrije Popović.

Na njega i još trojicu njegovih drugova pucano je iz automatskog oružja ujutru oko 2.30, iz automobila marke Audi, dok su se nalazili u kiosku brze hrane.

Sem ovog sedamnaestogodišnjaka, koji je odmah podlegao povredama, niko nije povređen. Za ubistvo su uhapšena dva mladića albanske nacionalnosti – Ljabinot Gaši i Aljbert Krasnići. Osuđen je maloletni Krasnići, piše portal "KoSSev".

Uoči 14 godina od ovog ubistva, ekipa RTV Kima posetila je porodicu Popović.

Zid dnevne sobe u porodičnom domu prepun je Dimitrijevih fotografija. Roditelji čuvaju i druge stvari – klompe i mantil iz Medicinske škole, izviđačku košulju, pisane radove, dnevnik…

- Posle četrnaest godina sve je gore i teže. Ne samo ovih dana pred godišnjicu. To traje 24 sata, to je 14 godina tuge, bola, nespavanja, razmišljanja o svemu. Kako je moglo da se ubije jedno dete od 17 godina? Bio je primeran đak, primereno dete iz porodice. Samo zato što je Srbin. Dođu u sred Gračanice iz Prištine i pucaju, Aljbert Krasnići i Ljabinot Gaši. Pitala sam i KFOR koji je bio tu - kako je moglo to da se desi? Oni su došli sa ciljem da pucaju, to uopšte nije bilo slučajno - kazala je Jorgovanka Popović.

foto: Youtube printscreen

Krasnići je dobio je kaznu od 6,5 godina, a potom je produžena na još tri.

- I da je doživotno osuđen, ja od toga nemam ništa. Ništa to nije. Izgubiti dete… a oni i dalje žive. Za mene nema suđenja, bolje da ih nisu ni osudili. Nisam zadovoljna i nikada neću biti zadovoljna - kazala je Dimitrijeva majka Jorgovanka dalje za Kim.

Dimitrije je bio učenik četvrte godine Medicinske škole, a posebno je period matura težak za njegovu porodicu:

- Nije dočekao maturu. Verujte 5. juna, svaka matura koja dođe, ja izađem i gledam onu decu. Radujem se, stala bih sa njiima u krug da ih podržim i kažem im bravo. Dimitrije je stalno pričao o toj maturi. Kazao mi je da neće slaviti 17 rođendan, već punoletstvo, a ni to nije dočekao - kaže ona.

U znak sećanja na ubijenog Dimitrija svake godine se u Gračanici održava Memorijalni turnir u fudbalu. Od ove godine za njega igraju i košarkaši.

foto: Youtube printscreen

- Mi iz godine u godinu pokušavamo da sačuvamo uspomenu na Dimitrija. Njegovi drugari, prijatelji i rođaci i organizatori turnira. Ovaj turnir ima puno posetilaca. On je rekreativno igrao fudbal, naveo je jedan od organizatora turnira Stefan Popović.

- Bio je veseo i prijatan dečko, sa puno prijatelja. Bio je maturant. Imam jedno lepo sećanje na njega.

Sećanje na Dimitrija Popovića čuvaju i prijatelji i meštani. Svake godine 5. juna okupljaju se na gračaničkom groblju, gde se služi parastos, a potom se ispred Spomen kapelice održava i poetski čas.

(Kurir.rs/Kossev/Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja