Večni počinak u porodičnoj grobnici

POSLEDNJI POZDRAV VOLJENOM PROFESORU FDU: Predrag Bajčetić sahranjen na Novom groblju, velikani srpskog glumišta po pljusku nosili kovčeg (KURIR TV)

Društvo -

Predrag Bajčetić, poznati srpski producent, režiser i profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti, preminuo je 30. maja u 85. godini u Beogradu, a sahranjen je danas na Novom groblju u porodičnoj grobnici.

1 / 20 Foto: Vladimir Šporčić

U koloni poslednjeg ispraćaja velikog profesora uputili su se Bajčetićevi najbliži, ali i veliki broj njegovih bivših studenata, kolega i prijatelja.

PREMINUO PREDRAG BAJČETIĆ: Profesore, putujte mirno, HVALA ŠTO STE VEROVALI!

Poslednje zbogom uputili su Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Nikola Kojo, Goran Sultanović, Bogdan Diklić, Zoran Živković, Caci Mihailović, Miroslav Mika Aleksić, Nenad Hadži Maričić, Miloš Lalukin, iguman manastira Draganac Hilarion, Ljuba Tadić, Branko Cvejić, Uliks Fehmiju, Dejan Mijač i mnogi drugi.

foto: Vladimir Šporčić

Ni snažan pljusak nije sprečio prijatelje da odaju poštu, pa su se sa cvećem i svećama u ruci svi zajedno uputili ka porodičnoj grobnici Bajčetića.

1 / 13 Foto: Vladimir Šporčić

Na Fakultetu dramskih umetnosti u ponedeljak je održana komemoracija povodom smrti čuvenog profesora Bajčetića.

foto: Vladimir Šporčić

Od voljenog učitelja glume oprostio se veliki broj poštovalaca, a svojim govorom sve je rasplakao glumac Rastko Lupulović, danas otac Ilarion.

foto: Vladimir Šporčić

"Njegov život je bio umetnost, on je neprekidno stvarao novi svet koji je prinosio večnoj istini, i u pozorištu, i na fakultetu, i u svojoj radničkoj sobi, i na bolesničom odru. Svaki sagovornik mu je bio bitan, svaka reč je morala da ima težinu, svaki dan je bila premijera. Sve je proveravao istinom koja mu je navirala iz dubine bića radi koje, čestit, kakav je bio, nije prihvatao laž, besmisao i ruglo svakodnevice", rekao je Rastko

"Kritikovao nas je podržavajući nas, napadao nas je braneći nas od svih zveri koje su s nama i u nama. Predavao je glumu, a učio nas je kako da živimo, slobodan i nezavisan naučio nas je da verujemo, otkrivao nam je pakao ljudskog bića, a dao nam je Bibliju u ruke. Nepredvidiv, bio je uvek mlad, dečački radostan, toliko mlad da si u njemu mogao da prepoznaš oca. Predrag Bajčetić je jedan od onih retkih ljudi za koje imaš utisak da posebno tebe vole i posvećuju ti pažnju, a onda shvatiš da si jedan samo u mnoštvu onih koji imaju isto iskustvo."

foto: Vladimir Šporčić

Iz generacije u generaciju, s profesorom Bajčetićem kalili su se neki od najboljih glumaca naše scene: Svetlana Bojković, Petar Božović, Branko Milićević, Nenad Jezdić, Slobodan Beštić, Isidora Minić, Milica Mihajlović, Rastko Lupulović, Marija Vicković, Ana Franić, Sloboda Mićalović.

(Kurir.rs/Foto: Vladimir Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track