POSLE CENE OD 50 I 80 DINARA ZA KILOGRAM: Nedimović danas samo s malinarima koji su blokirali put u Prijepolju
Foto: Marina Lopičić

rAZGOVOR U bEOGRADU

POSLE CENE OD 50 I 80 DINARA ZA KILOGRAM: Nedimović danas samo s malinarima koji su blokirali put u Prijepolju

Društvo -

Srbija sa 1. junom izvezla 99.000 tona malina, što je rekord i kazao da svega tri posto maline apsorbuje se na srpskom tržištu, dok je 97 odsto izvoz

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović razgovoraće danas u BeogRadu samo s proizvođačima maline iz Udruženja "Limska dolina" iz Prijepolja i Priboja koji su nezadovoljni otkupnom cenom blokirali magistralni put prema Crnoj Gori.

Nedimović neće razgovarati s malinarima iz drugih udruženja, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Objašnjenje za to je što, kako tvrde u ministarstvu, imaju korektnu komunikaciju sa Asocijacijom malinara Srbije koji nisu učestvovali u blokadi magistralnog puta.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da to udruženje koje okuplja sve proizvođače Srbije, pa i proizvođače iz Prijepolja i Priboja, nije pozvano na razgovor.

Radović je rekao da će biti "pozvani na razgovor verovatno kada budu blokirali put kao Udruženje 'Limska dolina'".

On je ponovio da se u principu protivi blokadi puteva kao načinu rešavanja problema, ali i da razume proizvođače iz Udruženja "Limska dolina" koji su bili iznervirani prvim ponudama otkupnih cena od 50 i 80 dinara po kilogramu.

Osim cene, sa malinarama i o "monopolu" hladnjača

Nedimović je izjavio danas, pred sastanak sa malinarima, da će osim cene po kilogramu razgovarati i o tome da proizvođači malina sednu sa hladnjačarima i razgovaraju. Nedimović je naveo da je spreman da razgovara i sa hladnjačarima, odnosno sa svima da bi se problem rešio.

"Pričaćemo danas i o načinima kako da sednu za sto i razgovaraju sa hladnjačarima. Imate hladnjačare koji zloupotrebljavaju situaciju, pa kažu da je cena 50 dinara, neki nemaju hladnjaču blizu, pa ne mogu ni da dopreme do onih koji plaćaju 130 dinara, jer malina trpi prevoz do 50 kilometara, posle toga više nije prve klase, u prevozu prelazi na drugu klasu i samim tim pada cena", kazao je Nedimović.

Nedimović je za TV Pink istakao da postoji problem sa nekim krajevima u Srbiji gde nema razvijenih hladnjača, a to su kraj Prijepolja, Priboja, gde imaju samo dve hladnjače i gde dolazi do "nekog monopolskog ponašanja".

"Osim cene, imamo i stvar koja se tiče monopola, imamo državnu instituciju koja ima velika ovlašćenja, to je Antimonopolska komisija, ona je uradila izveštaj. Oni kažu da nema antimonopolskog ponašanja. Kada se svi hladnjačari saberu, ovih deset najvećih, ne prelaze 40 odsto", rekao je Nedimović. On je podsetio da je ta komisija prošle godine uradila analizu tržišta Srbije i došla do zaključka da imamo 600 hladnjača u ovom trenutku koje otkupljuju malinu.

On je dodao da je Srbija sa 1. junom izvezla 99.000 tona malina, što je rekord i kazao da svega tri posto maline apsorbuje se na srpskom tržištu, dok je 97 odsto izvoz. Dodao je da će 20. juna biti urađeno mnoštvo tendera u Evropi gde će se znati koja je očekivana cena za malinu.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Pink/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track