Najnovije vesti

6 UDŽBENIKA BIĆE STOPIRANO: LGBT udruženje žalilo se na ove knjige za srednju školu, ako ih ne isprave đaci ostaju bez njih
Foto: Zorana Jevtić

Ministarstvo prosvete može da zabrani njihovu upotrebu

6 UDŽBENIKA BIĆE STOPIRANO: LGBT udruženje žalilo se na ove knjige za srednju školu, ako ih ne isprave đaci ostaju bez njih

Društvo

BEOGRAD - Šest udžbenika za srednje škole biće stopirano od septembra ukoliko izdavači iz njih ne izbace iskaze koji nisu afrimativni prema LGBT.

Na upotrebu tih udžbenika pritužbe ima lezbijsko udruženje Labris, pišu Večernje novosti. 

Zavod za unapređivanje kvaliteta obrazovanja ocenio je da udžbenici moraju da budu "popravljeni" do jeseni, a ako izdavači to ne učine, Ministarstvo prosvete može da zabrani njihovu upotrebu.

foto: Reuters/Ilustracija

Naime, sporni su sadržaji u kojima se pominje LGBT populacija, pa od jeseni, kako sada stvari stoje, za šest predmeta u medicinskim i drugim stručnim školama neće postojati nikakvi udžbenici.

Reč je o izdanjima Zavoda za udžbenike - "Interne bolesti sa negom 2", "Zdravstvena nega III", "Psihologija za drugi razred gimnazije", "Psihologija" za treći i četvrti razred trgovinskih, ugostiteljsko-turističkih i škola za lične uslige, "Neuropsihijatrija" i "Dečija neuropsihijatrija", precizira beogradski list.

U izveštaju koji je potpisala poverenica za ravopravnost, navodi se da se njima diskriminišu pripadnici LGBT populacije na osnovu seksualne orijentacije. To je zasmetalo "udruženju L", kako ga naziva poverenica, ne želeći da otkrije da je reč o lezbijskoj organizaciji "Labris".

foto: Reuters/Ilustracija

O tome da mu je šest udžbenika nepoželjno u učionicama, izdavač - Zavod za udžbenike - još nije obavešten, napominju Novosti.

Prema rečima Jelene Ivanović, direktorke sektora za strategiju i razvoj Zavoda za udžbenike, Ministarstvo im još nije uputilo obaveštenje, a kada ga dobiju, kaže, postupiće najefikasnije moguće, kako bi đaci što pre imali udžbenike na raspolaganju.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti/Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...