DRŽAVA MOŽE DA PRIMENI I SILU: Ministar Šarčević ne isključuje ni rigorozne mere za Univerzitet u Kragujevcu
Foto: Dragana Udovičić

država je jača, budite sigurni!

DRŽAVA MOŽE DA PRIMENI I SILU: Ministar Šarčević ne isključuje ni rigorozne mere za Univerzitet u Kragujevcu

Društvo -

Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević izjavio je danas da je njegov pomoćnik zadužen za visoko obrazovanje u kontakt sa sekretarijatom Univerziteta u Kragujevcu zbog izbora novog rektora i da, ako dođe do "bilo koje opstrukcije, država može da primeni silu".

On je rekao da, ako Savet Univerziteta u Kragujevcu bude opstruisao izbor novog rektora, on može da predloži Vladi Srbije da "primeni rigorozne mere".

"U slučaju da dodje do bilo koje opstrukcije, država može da ima silu. Vlada je osnivač, a ja mogu predložiti Vladi da primeni rigorozne mere kada je pitanju dalja opstrukcija u radu Saveta tog univerziteta. Cela ta priča neće ići stranputicom. Savet univerziteta ima autonomiju, ali u odnosu na državu.

Država je jača, budite sigurni", rekao je Šarčević novinarima u Vladi Srbije.

On je kazao da je Ministarstvo poštovalo autonomiju Univerziteta, da su slali dopise i inspekciju, da je Ministarstvo tražilo od Saveta Univerziteta u Kragujevcu da poništi odluku o doktoratu Aleksandra Arsenijevića - sina rektora Nebojše Arsenijevića, ali da Savet nije uvažio ništa od toga.

"Postavlja se pitanje da li etički kodeks važi za Univerzitet, da li Savet 'čini plezir' i podržava nekoga kad treba i ne treba. Agencija za borbu protiv korupcije je ustanovila da tamo ima propusta i familijarnih odnosa pri zapošljavanju, ministar bi trebalo da bude zadnji koji pronalazi rupu na saksiji da se nešto ne poštuje, i primeni zakon", rekao je Šarčević.

Ministar je početkom juna najavio smenjivanje rektora Arsenijevića zbog nepravilnosti u radu.

Glavni razlozi za smenjivanje Arsenijevića su nezakonit doktorat njegovog sina Aleksandra, jer je doktorske studije upisao, a da nije završio fakultet, i rešenje Agencije za borbu protiv korupcije o smenjivanju Arsenijevića. Kao razlog se navodi i to što organi Univerziteta i Medicinskog fakulteta nisu postupali po preporukama ministarstva i Agencije.

Mediji su ranije pisali da je Arsenijeviću "pripisano bahato ponašanje, mahinacije, rodjačko zapošljavanje", da je "sredio" sinu da doktorira i pre nego što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka, a Agencija za borbu protiv korupcije predložila je njegovo smenjivanje.

(Kurir.rs/Beta/Foto:Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track