ZAUSTAVITE HULIGANE! Kragujevčani traže pomoć od Republičkog parlamenta
Foto: PrintScreen, Dado Đilas

ZAUSTAVITE HULIGANE! Kragujevčani traže pomoć od Republičkog parlamenta

Društvo -

Narodnoj Skupštini Republike Srbije, Odboru za pravosuđe, državnu i lokalnu samoupravu i Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo dvadesetak viđenijih profesora, doktora i privrednika uputilo je zahtev za održavanje hitnih sednica povodom bezbednosne situcije u Kragujevcu.

-Mi dolepotpisani, građani Kragujevca, apelujemo na Vas da se na hitnoj vanrednoj sednici preispita rad pravosudnih i policijskih organa u našem gradu, u delu koji se odnosi na nesnošljivo bezbednosno stanje unazad nekoliko godina- kaže se u pismu koje su potpisali i privatnici koji zapošljavaju preko dve hiljade radnika. Prema njihovim rečima "gradom bukvalno haraju kriminalne grupe koje su povezane sa trgovinom narkotika, reketom, prebijanjem naše dece, pucnjavama, pranjem para i ostalim krivičnim delima"

-Prebijanje M.K. (33), koji umalo nije umro od batina huligana i našeg proslavljenog fudbalskog reprezentativca Filipa Kostića, igrača Hamburga, kap je koja je prelila čašu, ali i koja je ponajbolje ilustrije rad policijskih i sudskih organa u Kragujevcu. Nakon tuče koji su izazvali huligani, oni su ekspresno pušteni da se brane sa slobode, policijski izveštaj sa lica mesta obiluje mnogim nedostacima, izostavljene su bitne pojedinosti o prisustvu pojedinih osoba u noćnom klubu u vreme tuče, kao i niz (ne)namernih propusta - kaže se u pismu.

Dalje se navodi da je "sličan scenario primenjivan je i u ostalim slučajevima unazad nekoliko godina, kada su paljeni lokali, prebijani državni službenici i upucavani građani" .

- Po nepisanom pravilu huligani su ekspresno puštani da se brane sa slobode, sudski procesi se otežu u nedogled, kriminalci se oslobađaju zbog nedostatka dokaza. Uglavnom sumnjive slučajeve zastupa jedan advokat, čija je supruga sudija u Sudu i koji ima jake pozicije u Tužilaštvu. Samo uvidom u predmete može se utvrditi geneza fenomena srpskog pravosuđa, da se oni koji po slovu zakona moraju zadržati u pritvoru, volšebno puštaju da se brane a slobode i da nastavljaju bestijalno divljanje po Kragujevcu-kaže se u pismu nadležnim odborima u Republičkom parlamentu.

Na kraju pisma traži se od predsednika odbora da se na sednicama odbora pokrenu zakonski mehanizmi i preispita rad Osnovnog, Višeg i Apelacionog suda, kao i rad nadležnih u PU Kragujevac u delu koji se odnosi na suzbijanje delovanja nekoliko kriminalnih grupa.

-Sigurno nećemo mirno gledati da nam decu prebijaju do smrti, da strahujemo da ih šaljemo u grad, jer se sve glasnije čuje da su na udaru deca viđenijih i uspešnih privrednika, sudija, profesora Univerziteta, sportista.. Otuda apelemo na Vas kao roditelji da se pokrenu svi zakonski mehanizmi da se ovoj bestijalnosti kriminalaca stane na put- ističe se u pismu.

(Ekipa Kurira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track