TRIBINA O POSLEDICAMA BUNTA 1968: Politička elita, i u komunizmu i danas, na proteste odgovara silom!
Foto: Promo

pola veka od studentske bune

TRIBINA O POSLEDICAMA BUNTA 1968: Politička elita, i u komunizmu i danas, na proteste odgovara silom!

Politika -

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je sinoć da nigde nema idealnog društva, i da su nas tome naučile i 1968. i 2000. godina.

On je, na tribini posvećenoj 50. godišnjici velikih studentskih protesta 1968, izjavio da je potreba za pravdom jedna od kararakteristika naših društava.

- To je i potreba za ispravljanjem neke istorijske pogreške, za uspostavljanjem jednog idealnog društva koga u stvari, to nas je i 1968. naučila, ipak nigde nema. I 2000. smo očekivali da će Srbija brzo da uđe u stanje idealnosti - rekao je Tadić.

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je da je "raspad Jugoslavije počeo sa šezdesetosmaškim pokretom".

- Prostor jugoistočne Evrope bremenit je siromaštvom i hroničnim nedostajanjem, a vraćanje u romantične godine je karakteristika takvih društava - rekao je Puhovski.

Politički analitičar Milan Nikolić smatra da je mlada generacija osećala da stvari ne valjaju, da ne može više ovako.

foto: Promo

- Onda su to bili različiti okidači. U Americi je to bio Vijetnam, u Francuskoj tvrdi, zaparloženi Degolizam, u Nemačkoj je to bila nemačka ratna prošlost koja nije dovoljno objašnjena ili se narod sa njom nije dovoljno suočio. Kod nas je bila situacija da nismo mogli da živimo u jednoj velikoj laži. Najveća laž koja nas je bukvalno vređala jeste tvrdnja da imamo na vlasti radničku klasu - rekao je Nikolić.

Koordganizator tribine Branko Miljuš kaže da su organizatori poklušali da okupe ljude koji mogu da objasnie posledice događaja iz 1968. i njihovu refleksiju na 2018 godinu.

- Dve su bitne paralele koje sa jasno mogu utvrditi. Prva je vezana za laž koja je te 68' dominirala u javnoj sferi bas kao što dominira i danas. Tada se pričalo o velikim ekonomskim uspesima i veličanstvenom socijalističkom putu, danas se priča o ekonomskom napretku i evropskom putu. I tada i danas građani su živeli loše. Druga paralela je vezana za reakciju političke elite na proteste građana. U oba slučaja odgovor je sila. Iz ove dve paralele jasno se vidi da je reč o dva autoritarna režima koja se brane zloupotrebom državnog aparata - kaže Miljuš.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track