REGULISANJE PRAVA PENZIONOG I INVALIDSKOG OSIGURANJA: Srbija i Kina potpisale Sporazum o socijalnoj sigurnosti
Foto: Beta/Emil Vas

DOBRA VEST ZA ONE KOJI RADE U INOSTRANSTVU

REGULISANJE PRAVA PENZIONOG I INVALIDSKOG OSIGURANJA: Srbija i Kina potpisale Sporazum o socijalnoj sigurnosti

Društvo -

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević i zamenica ministra za ljudske resurse i socijalnu sigurnost Kine Jidžen Džang potpisali su danas u Beogradu Sporazum o socijalnoj sigurnosti kojim se državljanima jedne od potpisnica koji rade u drugoj državi, reguliše ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Navodeći da odnose dve države odlikuje visok stepen uzajamnog poverenja i medjusobna podrška po najvažnijim pitanjima, Djordjević je rekao da se bilateralni odnosi dodatno intenziviraju i formalizacijom saradnje u oblasti socijalnog osiguranja.

"Potpisani Sporazum, pored unapredjenja uzajamne saradnje u oblasti socijalne sigurnosti, za cilj ima da gradjanima pruži adekvatnu zaštitu prava i sigurnost. Njime se reguliše ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, i to pravo na starosnu, prevremenu starosnu, invalidsku i porodičnu penziju, za sve naše državljane koji odlaze na rad u Kinu, kao i gradjane Kine koji dolaze na rad u Srbiju", rekao je Djordjević a prenelo Ministarstvo rada.

foto: Reuters

Zamenica ministra za ljudske resurse i socijalnu sigurnost Kine Jidžen Džang ocenila je da je potpisivanje Sporazuma o socijalnoj sigurnosti od izuzetnog značaja za obe zemlje, kao i da na najbolji mogući način dopunjuje saradnju Srbije i Kine.

Delegacije su razmatrale i mogućnosti zaključivanja Sporazuma o privremenom zapošljavanju državljana Kine u Srbiji i državljana Srbije u Kini, imajući u vidu činjenicu da najveći broj izdatih dozvola za rad čine dozvole izdate kineskim državljanima, ali i da raste interesovanje gradjana Srbije da se radno angažuju u Kini.

Tema sastanka bila je i razmatranje modaliteta za podizanje saradnje inspekcija rada na viši nivo.

Delegacija Ministarstva za ljudske resurse i socijalnu sigurnost Kine boravi u Srbiji 9. juna.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track