SKANDAL! BAHATOST IZVRŠITELJA BEZ GRANICE: Prodao imovinu dužnika, pa zadržao 20 miliona dinara?!
Foto: Filip Plavčić

Pokrenut disciplinski postupak

SKANDAL! BAHATOST IZVRŠITELJA BEZ GRANICE: Prodao imovinu dužnika, pa zadržao 20 miliona dinara?!

Društvo -

Novosadska policija i tužilaštvo vode istragu protiv Aleksandra Durkulića, a Ministarstvo pravde disciplinski postupak zbog zloupotrebe službenog položaja

Protiv javnog izvršitelja Aleksandra Durkulića iz Novog Sada policija i tužilaštvo u tom gradu vode istragu zbog zloupotrebe položaja, dok istovremeno Ministarstvo pravde vodi disciplinski postupak jer je prodao imovinu dužnika Slobodana Ćurčića veće vrednosti od duga i zadržao razliku od 20 miliona dinara.

- Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, tačnije posebno odeljenje za borbu protiv korupcije, primilo je krivičnu prijavu protiv javnog izvršitelja Aleksandra Durkulića zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja iz člana 359. Krivičnog zakonika. U ovom trenutku vodi se predistražni postupak protiv njega i preko policije, i to odeljenja za borbu protiv korupcije, prikupljaju se potrebna obaveštenja i informacije. Kada predistražni postupak bude završen, onda će se odlučiti da li će se sprovesti istraga ili će se podići optužnica, ili i jedno i drugo, ili će krivična prijava biti odbačena - rečeno je Kuriru u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Nevolje za oštećenog Ćurčića počele su kada je njegov prijatelj, od koga je pozajmio 30.000 evra, povraćaj duga zatražio preko javnog izvršitelja. Pre nego što je počeo postupak izvršenja, Ćurčić je prijatelju otplatio više od 50.000 evra duga s kamatama. To nije odložilo prinudno izvršenje, već je na ostatak duga dodato i izvršenje za dugove prema banci zbog kredita, ali i još jednog poverioca. Izvršitelj je odlučio da proda tri nepokretnosti u vlasništvu Slobodana Ćurčića, ali je prodata samo jedna sa osam posebnih delova, čime je prekršen Zakon o izvršenju i obezbeđenju. Vrednost prodate imovine iznosila je skoro 800.000 evra, što je daleko više od onoga što je Ćurčić dugovao, ali to nije smetalo izvršitelju da sve proda, i razliku od 20 miliona dinara zadrži.

U Ministarstvu pravde Kuriru je potvrđeno da se protiv izvršitelja Durkulića vodi disciplinski postupak od 10. maja ove godine: - Nakon razmatranja zahteva disciplinska komisija je dopisom od 23. maja zatražila od javnog izvršitelja da se izjasni u roku od 15 dana. Izjašnjenje po navedenom zahtevu od strane javnog izvršitelja još nije primljeno u ovo ministarstvo.

Ministarstvo dodaje da disciplinski tužilac tereti Durkulića da je prodajom nepokretnosti neposrednom pogodbom i namirenjem poverilaca višak novca nije preneo izvršnom dužniku, čime je prekršio Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Aleksandar Durkulić Sve po zakonu od A do Š

Javni izvršitelj Aleksandar Durkulić kaže za Kurir da je ceo postupak izvršenja urađen po zakonu, a da višak novca nije predao Slobodanu Ćurčiću jer postupak izvršenja još uvek nije završen. - Osnovni sud u Novom Sadu je pre mesec dana utvrdio da je sve urađeno po zakonu od A do Š i da su prigovori na nepravilnosti od strane Slobodana Ćurčića odbijeni. Postupak izvršenja je još uvek u toku jer još nisam uveo kupca u posed, pošto Ćurčići odbijaju dobrovoljno da ga predaju. Dok je postupak u toku, nastaju novi troškovi - kaže Durkulić i dodaje da mu Ćurčići nisu ni dostavili račun na koji bi im uplatio višak novca.

foto: Preentscreen

Činjenice Šta kaže Krivični zakonik:

- šest meseci do 12 godina zatvora predviđena je kazna za zloupotrebu službenog položaja - šest meseci do pet godina zatvora zaprećena je kazna za prekoračenje ovlašćenja i sticanje neimovinske koristi - jedna do osam godina zatvora predviđena je kazna za pribavljanje imovinske koristi u iznosu 450.000 dinara i više - dve do 12 godina zatvora predviđena je kazna za pribavljanje imovine vredne više od 1,5 miliona dinara

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Filip Plavčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Velika pobeda naših sugrađana! Odloženo prinudno iseljenje samohrane majke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track