MAMAMA I TATAMA OD 1. JULA STIŽE NOVAC: Za prvo dete roditeljima pomoć od 100.000 dinara
Foto: Profimedia

NOVE MERE

MAMAMA I TATAMA OD 1. JULA STIŽE NOVAC: Za prvo dete roditeljima pomoć od 100.000 dinara

Društvo -

BEOGRAD - Finansijska podrška porodicama za rođenje drugog, trećeg i četvrtog deteta počeće da se primenjuje od 1. jula, a cilj joj je da se ublaži ekonomska cena podizanja deteta, izjavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović.

Ona je naglasila da je državi važan standard svakod deteta i da će roditelji koji dobiju drugo dete ubuduće dobijati 10.000 dinara mesečno dve godine, dok će za treće i četvrto dete dobijati po 12.000 dinara, odnosno 18.000 dinara narednih deset godina.

foto: Dragana Udovičić

Odredba se odnosi na svu decu koja su rođena od 25. decembra prošle godine, dok će za svako prvo detete rođeno od 1. jula roditelji dobijati jednokratnu pomoć od 100.000 dinara.

"Mame koje u bliskom vremenskom intervalu rode treće i četvrto dete primaće mesečno po 30.000 dinara. To nije zamena za majčinu platu, već su to sredstva za bolji standard deteta", rekla je Đukić Dejanović za Tanjug.

Osim finansijske podrške porodicama sa decom koje uvodi država, ministarstvo koje vodi Dejanović opredelilo je ove godine 500 miliona dinara lokalnim samoupravama za podsticaj rađanja, dok je prošle godine za te namene utrošeno 130 miliona dinara.

Ona očekuje da će učešće lokalnih samouprava ove godine biti značajno veće i da će neuporedivo veći broj opština dobiti sredstva za podsticanje rađanja.

Konkurs za projekte lokalnih samouprava traje do četvrtka - 14. juna, a Djukić Dejanović još jednom je pozvala lokalne samouprave da konkurišu za opredeljena sredstva.

Finansijska podrška porodicama sa decom jeste važna ali nije presudna za veći broj mališana, te Djukić Dejanović podseća da je veoma važno usklađivanje rada i roditeljstva, a da tu značajnu ulogu imaju kompanije.

foto: Profimedia

Privredna komora Srbije ustanovila je nagradu "prijatelj porodice" koja će početi da se dodeljuje krajem godine kompanijama koje imaju usklađen rad i roditeljstvo. Dejanović kaže da je to prvi korak ka sertifikaciji kompanija.

"Prijatelji porodice kao nagrada treba da bude prvi korak ka sertifikaciji kompanija. Planirali smo da sertifikaciju kompanija uvedemo od naredne godine ", pojasnila je Đukić Dejanović.

Kao primer dobre prakse navela je Italiju gde kompanije koje imaju sertifikate da su prijatelji porodice imaju brojne povlastice kod države.

"Recimo, u javnim nabavkama firme koje imaju sertifikat da su prijatelji porodice su u prednosti u odnosu na one koji to nemaju, tako da su kompanije motivisane da vode računa o najbitnijoj stvari na svetu - deci", zaključila je Dejanović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja