NA TELEVIZIJI SU REKLI 33 A MI SMO IZMERILI 40! Kako je to moguće, i da li nas neko obmanjuje? OTKRIVAMO VAM PRAVU ISTINU
Foto: Vladimir Šporčić

ko je u pravu?

NA TELEVIZIJI SU REKLI 33 A MI SMO IZMERILI 40! Kako je to moguće, i da li nas neko obmanjuje? OTKRIVAMO VAM PRAVU ISTINU

Društvo -

Ako slušate zvaničnu prognozu onda je Beogradu danas bilo maksimalno 33 stepena.

Za nekoga je to super, prava letnja temperatura, drugi se hvataju za glavu i već računaju kada će zahlađenje...

S druge strane, mi smo izašli danas na ulice srpske prestonice i izmerili 40 stepeni.

foto: Vladimir Šporčić

Ko je ovde u pravu?

Šta je zaista tačna temperatura? Da li nas obmanjuju, ili običan narod i ne zna kako treba meriti temperaturu.

U čemu je stvar. Prema pravilima koje je propisala Svetska Meteorološka Organizacija a koji su standardizovani za ceo svet zna se tačno kako se meri temperatura vazduha.

Po njima, ne možete tek tako da iznesete termometar na ulicu, kao što smo to mi uradili, i onda krenete da merite temperaturu.

Termometar se postavlja na 2 metra visine iznad travnate površine ( kako bi se uticaj podloge smanjio na minimum) u tzv. “meteorološki zaklon”.

To je u stvari kućica napravljena od drveta koja je ofarbana u beloj boji kako bi što više mogla da odbije sunčeve zrake i samim tim smanjila zagrevanje materijala na minimum. Poseduje proreze koji imaju ulogu da omoguće nesmetano cirkulisanje vazduha unutar same kućice i štite instrumente od direktnog izlaganja suncu.

I sve je to lepo u teoriji i sa naučne strane, ali mi kada izađemo i postavimo termometar on nama pokazuje 40 a ne 33.

Stručnjaci kažu da je to jer ako termometar postavimo na suncu iznad asfalta "mi ne bi dobili stvarnu temperaturu vazduha, već temperaturu koju izrači sam asfalt."

Matematički gledano na temperaturu koju čujemo na TV trebalo bi da dodamo još nekoliko stepeni proizvoljno jer moramo da uračunamo i pomenuti asfalt koji zrači.

A koga je svuda. Jer ovo je ipak grad.

Zaključak - ono što čujete u prognozi vremena možda je naučno tačno i precizno izmerena temperatura, ali ona, fudbalrskim rečnikom, ne odražava pravo stanje na terenu.

Kurir.rs/Foto: Vladimir Šporčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

DOK U SRBIJI SVE GORI OD VRUĆINE, POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA ŽIVOT NA -56 STEPENI! Upoznajte NAJHLADNIJE mesto na planeti (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track