VLADA ODGOVORILA NA POZIV VOJNOG SINDIKATA SRBIJE: Kolektivni ugovor je nacionalni interes
Foto: Stefan Jokić

PRISTUP PREGOVORIMA

VLADA ODGOVORILA NA POZIV VOJNOG SINDIKATA SRBIJE: Kolektivni ugovor je nacionalni interes

Društvo -

Vojni sindikat Srbije saopštio je da je obavešten od kabineta predsednika Vlade Srbije da je Vlada primila poziv sindikata Vojske Srbije da pristupi pregovorima za zaključenje kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovor odnosi se za zaposlene u delatnosti odbrane i Vlada je naložila resornom Ministarstvu odbrane da postupi po tom zahtevu.

- Od svih dosadašnjih vlada, ova je pokazala odgovornost prema pripadnicima nase vojske i zakonu i razumela potrebu da se kroz zaključenje kolektivnog ugovora reše nagomilani statusni, socijalni i materijalni problemi srpskih vojnika, kao i da se spreci dalje kadrovsko urušavanje Vojske Srbije i njene operativne sposobnosti- kaže se u saopštenju Upravnog odbora VSS. Kako vojni sindikat ističe "najvažniji resursi svake vojske jesu ljudski resursi, a država ima dužnost i zakonsku obavezu da taj resurs očuva i sačuva".

-Upravni odbor VSS ponavlja da je zaključenje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u vojsci jedan od primarnih nacionalnih interesa u aktuelnom geopolitičkom trenutku u kome se Srbija nalazi. Srpska vojska i njena snaga ogledalo su moći države- naglašava se u saopštenju i ističe "da je besmisleno ponavljati greške iz bliske nam istorije, kada smo kao zemlja i narod u ključnim istorijskim momentima plaćali preveliku cenu kao najstradalniji narod u 20 veku".

-Država je jaka koliko je jaka njena vojska, a vojska je jaka koliko je vojnik zadovoljan.

U tom svrsishodnom nacionalnom projektu kojim bi se na odredjeni period jasno definisala strategija u delu jačanja odbrambene moći zemlje nema mesta ličnim sujetama, ambicijama i besmislenostima koje su do sada bile glavne prepreke u nepotpisivanju ovog istorijski važnog dokumenta- kaže Upravni odbor VSS. Na kraju saopštenja oni ističu da će "kao državotvorna, nacionalna i patriotska organizacija uvek staviti na raspolaganje i dati podršku svim odlukama koje doprinose dobrobiti srpskoj vojsci, srpskom vojniku, a samim tim državi Srbiji i njenim gradjanima".

(Kurir.rs/D.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track