Najnovije vesti

JOŠ JEDAN ŠOK ZA GRAĐANE, STIGLO NOVO POSKUPLJENJE: Za namirnicu koju pazarimo svakoga dana, moraćemo da dajemo više para!
Foto: AP/Ilustracija

neprijatno iznenađenje

JOŠ JEDAN ŠOK ZA GRAĐANE, STIGLO NOVO POSKUPLJENJE: Za namirnicu koju pazarimo svakoga dana, moraćemo da dajemo više para!

Društvo

Poslednjih dana neprijatno iznenađenje dočekalo je kupce u mesarama - svinjetina i junetina sve su skuplje.

Meso je u prodavnicama poskupelo i do 15 odsto, a cene su, nezvanično kažu prodavci, podigli proizvođači mesa, kako za junetinu, tako i za svinjetinu. Oni nisu sigurni ni da li će se trend rasta cena nastaviti.

Junetina je, kažu analitičari, skuplja zbog većeg izvoza. Kod svinjetine su drugi razlozi u pitanju.

"Zimus i prošle jeseni je došlo do klanja genetskog potencijala krmača, tako da sada, posle pet, šest meseci kada treba da se prase, nemamo dovoljan broj za prašenje. Kad je nečega manje, cena je automatski skočila i kod žive stoke, a i u mesarama za nekih 10 do 15 odsto, jer se nedostatak kompenzuje enormno velikim uvozom", kaže Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Slično tvrde i oni koji se proizvodnjom i preradom mesa bave.

"Tridesetak dinara povećana je i cena u maloprodaji, a razlog je nestašica svinja na domaćem tržištu. S jedne strane, prodavcima se ne isplati uvoz, jer nas svinjetina iz Hrvatske, odakle tovljenike najviše uvozimo, košta 175 dinara po kilogramu. S druge strane, u Srbiji je u poslednje vreme povećana potrošnja svinjetine zbog rasta standarda i imamo nedovoljno tovljenika u odnosu na tražnju", rekao je Petar Matijević.

Stručnjaci inače upozoravaju da je srpski stočni fond već duže vreme u krizi, da je opao i da to predstavlja stalni rizik za stabilnost na tržištu.

(Kurir.rs/N1/Foto: AP, ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...