KURIR TESTIRAO POZNATE: Da li bi položili malu maturu? EVO kako su odgovarali!
Foto: Dragana Udovičić

Muke Mali maturanti kiksnuli na istoriji

KURIR TESTIRAO POZNATE: Da li bi položili malu maturu? EVO kako su odgovarali!

Društvo -

Dositej Obradović zadao je velike glavobolje svršenim osnovcima koji su juče rešavanjem kombinovanog testa iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije završili polaganje male mature.

Mnogi su se hvatali za glavu od muke kad su shvatili da su ga pomešali s francuskim imperatorom i vojskovođom Napoleonom Bonapartom! Svršeni osnovci OŠ "Drinka Pavlović" juče su gotovo uglas ponavljali kako je kombinovani test bio teži od testa iz srpskog i matematike.

- Istorija je bila ubedljivo najteža, dok mi je geografija bila najlakša. Imali smo sliku, a trebalo je da pogodimo koja je ličnost u pitanju. Svi su se zbunili, stavili su sliku Dositeja Obradovića, ali su mnoga deca pisala da je to Napoleon, a neki i da je Njegoš i Kolumbo. Mene je zbunilo pitanje za Mariju Tereziju, imali smo neki tekst u kom se spominje ona, a trebalo je da zaokružimo u kom veku se odigrao taj događaj. To je bilo jedno od najtežih pitanja - kaže nam Bogdan K.

I njegovu drugaricu Milicu K. zbunio je Dositej, ali i hemija: - Zadatak s procentima i sumporom mi je bio težak. Oko istorije i biologije sam se baš pomučila. Stavili su sliku Dositeja, ali tako da podseća na dosta ličnosti koje smo viđali. Slika je bila crnobela, nismo mogli baš da prepoznamo. Izgledao je kao oni Francuzi iz srednjeg veka sa onim ešarpama i frizuricama, neki su pomislili da je Luj neki u pitanju. Isto nas je pomučio i govor o Mariji Tereziji i nekom ratu. Aleksa I. kaže da nije zadovoljan kako je uradio kombinovani test, dok je nešto bolje prošao na maternjem jeziku i matematici: - Nisam uradio sve, bilo je teško, istorija pogotovo. Tekst o nekom ratu i u kom je to veku, prvi put čujem za taj događaj. Slika Dositeja me je namučila, bila je čudna slika, stavio sam da je Napoleon.

Kurir testirao poznate

Kurir je neka pitanja s kombinovanog testa postavio i poznatim ličnostima. Većina je, čim je čula zbog čega zovemo, ekspresno nalazila opravdanje zbog čega nemaju vremena da pričaju s nama. Ali ovo četvoro je skupilo hrabrosti da odgovori na zadatke koji su pred male maturante bili postavljeni juče. Čuveni Predrag Živković Tozovac nije hteo da odgovara na pitanje o Osmanlijama, da ne lupeta, kako reče, i da to pitamo istoričare, a Lepa Lukić se saosećala sa školarcima tvrdeći da na neka pitanja niko ne zna odgovor i da može da polaže o kravama.

Pitanja koja smo postavili poznatima: 1. Planeta Zemlja se nalazi između kojih planeta? 2. Na koja tri kontinenta se prostiralo Osmansko carstvo? 3. Istorijski period novog veka započeo je? 4. Spojte gradove i reke: Gradovi: Pariz, Budimpešta, London, Rim Reke: Tibar, Dunav, Sena, Temza, Volga

Rešenja 1. Venere i Marsa 2. Evropa, Azija, Afrika 3. Velikim geografskim otkrićima 4. Pariz - Sena; Budimpešta - Dunav; London - Temza; Rim - Tibar

Vlada Mandić, bivši rukometaš 1. Stani, stani... Mars i Venera, jesam li pogodio? 2. Azija, Evropa i Afrika. 3. Novi vek je počeo kojim otkrićem? Parna mašina da nije? Da nije otkrićem Amerike? Pogodio sam, zar ne? 4. Budimpešta - Dunav, London - Temza, Volga je višak, Pariz - Sena i Rim - Tibar.

Predrag Živković Tozovac, pevač 1. Između kojih planeta? Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn i Pluton. Zemlja se nalazi između Venere i Marsa. 2. A to je pitanje za istoričara, ne bih hteo da lupetam, pogotovo na kojim kontinentima, pa pobogu i zaboga. 3. Novi vek se računa od Isusa Hrista, od njegovog rođenja. 4. Pariz Sena, Budimpešta Dunav, London Temza, Rim Tibar.

Goca Lazarević, pevačica 1. Da li bih položila test? Ne bih sigurno... Ne znam, između Sunca i Meseca, otkud znam. 2. Ne bih da sad vi tu stavite "popularni nemaju pojma". Bolje da kažem da ne znam i da se ne zamaram s tim nego da pišete o tome kako smo mi glupi, pošto ćete to obavezno napisati. Ne bih dalje da odgovaram na test.

Lepa Lukić, pevačica 1. Ne znam... Mene si našla da pitaš, hahaha. Ne polažem ja, ja mogu da položim o kravama. 2. Daj, nemoj da za*ebavate mene. Namerno mene pitate... Neću kad ne znam. 3. Ajde, bre, pustite, mnogo ja to znam. Ne znam ja to ništa. Zovite nekog ko to zna, mislim da to ne zna niko.

Kurir.rs/Mina Branković/ Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track