KURIROV VODIČ ZA LETOVANJE: Kako najjeftinije stići do Grčke
Foto: Dado Đilas

Priprema, pozor

KURIROV VODIČ ZA LETOVANJE: Kako najjeftinije stići do Grčke

Društvo -

Ko se zaputi kolima na letovanje u Grčku stići će sat i po brže preko Makedonije nego ako se odluči da ide preko Bugarske.

Koliko će to putovanje trajati ne zavisi samo od radova, zastoja na putu i kilometraže, koja je oko 70 km manja kroz Makedoniju, već pre svega od gužve na graničnim prelazima, jer to može da produži putovanje i po tri-četiri sata.

Cene goriva u Makedoniji i Bugarskoj su prilično ujednačene, pa će vozači dizelaša, ako idu preko Makedonije, uštedeti oko osam evra, dok je za benzince ova trasa jeftinija svega dva evra. Vožnjom kroz Makedoniju vozači će uštedeti i desetak evra na putarini, koja je u Bugarskoj skuplja četiri puta. Ipak, ove uštede na gorivu i putarini koje vozači naprave kroz Makedoniju potire cena zelenog kartona, koji je u ovoj zemlji za vozače iz Srbije obavezan. Ovaj dokument uzima se u osiguravajućim društvima u Srbiji i košta 2.000 dinara (16,9 evra).

foto: Shutterstock

Dok se u Bugarskoj na putevima nije ništa menjalo, kroz Makedoniju će ove godine vozači prelaziti put za pola sata brže nego lane zbog završetka radova na deonici auto-puta kod Demir kapije. Vozači bi trebalo da dobro obrate pažnju na ovu deonicu jer nije dobro obeležena, pa mnogi promaše skretanje. Za korišćenje nove deonice na pravcu Skoplje-Đevđelija ispred Demir kapije isključujete se za Skoplje, prolazite ispod nadvožnjaka i produžavate pravo prateći put za Đevđeliju.

- Na toj novoj deonici auto-puta putarina se ove godine neće naplaćivati. Što se Bugarske tiče, tu je stanje isto kao i prošle godine i dve trećine puta je auto-put. Vozači bi na put trebalo da krenu odmorni, da provere da li imaju sva potrebna dokumenta, pasoš, saobraćajnu i vozačku dozvolu i zeleni karton, ukoliko je potreban. Trebalo bi pre puta da prekontrolišu tehničku ispravnost vozila. Ukoliko su članovi AMSS, vozači u Grčkoj mogu dobiti besplatno šlepanje do najbližeg servisa - kaže Jovica Mićić, šef informatora u AMSS, i dodaje da se vozačima preporučuje da voze po dnevnom svetlu u ranim jutarnjim ili popodnevnim satima.

Šta može da se unese u Grčku: - 2 paklice cigareta ili 50 grama duvana (za lica starija od 17 godina) - litar alkoholnog pića sa udelom alkohola do 22% ili četiri litra vina ili 12 litara piva - 2 kg mleka u prahu za bebe - 100 grama semenki - do 2 kg hrane za kućne ljubimce - do 5 kg svežeg voća i povrća - lekove u količini potrebnoj za vreme boravka - 10.000 evra (preko toga moraju da prijave carini) - ljubimca sa elektronskim čipom (mora biti vakcinisan protiv besnila)

Šta ne može da se unese: - meso - mleko i mlečni proizvodi

Savet Šta uraditi da ne bude problema na carini: Tehnička sredstva prijavite kao privremeni izvoz

Počinje sezona godišnjih odmora, a glavno pitanje je šta sme da se iznese, a šta da se unese u zemlju, šta mora da se prijavi i koja roba podleže carinjenju. Od 1. januara sva fizička lica koja ulaze u zemlju dužna su da prijave novac u iznosu većem od 10.000 evra.

Na pitanje šta se dešava s telefonom, laptopom i ličnim prtljagom, pomoćnica direktora u Sektoru za carinske postupke Uprave carina Snežana Karanović na TV Prva je kazala da je najbolje popuniti obrazac za privremeni izvoz: - Kada to popunite i kada carinik overi obrazac, vi imate dokaz da ste to izneli i da ćete ga vratiti u zemlju.

A kako mogu da znaju da je nešto novo ako skinemo etiketu i tretiramo to kao nešto što nije tek kupljeno? Karanovićeva je istakla da odeća i obuća podležu pod lični prtljag putnika i da nisu predmet carine.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track