SRPSKI KUVAR SVETSKOG GLASA! Oduševio je Erdogana, Dodik ga obožava a Vučić ga preporučuje svim svojim gostima! KUVAĆE I ZA PUTINA KAD DOĐE U SRBIJU
Foto: Facebook

majstor svog zanata

SRPSKI KUVAR SVETSKOG GLASA! Oduševio je Erdogana, Dodik ga obožava a Vučić ga preporučuje svim svojim gostima! KUVAĆE I ZA PUTINA KAD DOĐE U SRBIJU

Društvo -

Predjelo “miloš” obožavaju kineski turisti, turski gosti traže repete, ministar Siniša Mali ga hvali svima, predsednik RS Milorad Dodik ga obožava, oduševio je Tajipa Erdogana, a Aleksandar Vučić ga preporučuje svim svojim gostima.

Zbog ukusnih kreacija najmlađeg i najpoznatijeg srpskog kuvara Miloša Jovanovića, mnogi strani turisti hrle u Skadarliju.

Miloševa jela mame osmeh, “govore 12 jezika”, otvaraju teme za razgovor među gostima i posle oklevanja “da li upropastiti kreaciju na tanjiru” - svi vraćaju prazan tanjir, pišu Večernje novosti.

"Kineski turisti dođu sa spremnim zahtevom: karađorđeva šnicla. Turski su zanimljiviji, jer insistiraju na srpskim specijalitetima, a onda poruče biftek u sosu od bibera, ali hvale moje nove kreacije starih jela kao što su orasnice, tufahije, urmašice i tulumbe. Iranskim gostima obično napravim goveđi karpačo, iznesem čobru, pa šašljik od piletine i ćuretine. Oni vole da probaju mus od toblerona, domaći sladoled i palačinke sa rakijom i suvim grožđem", kaže ovaj kuvar.

foto: Facebook

Milošev glavni specijalitet su praseće bajadere bez koske koje naročito vole evropski zvaničnici. Za Tajipa Erdogana je pripremio jagnjeće kotlete i palentu sa kozjim sirom, suvim šljivama i bademima.

"Svi žele da probaju srpske ćevapčiće pa ih serviram u čašici za rakiju i dodam malo kajmaka i vlašca. Pred visoke zvanice obično izađem lično, a volim da se predstavim svima koji traže moju preporuku, pa im nabrajam šta je sveže. Obično se završi tako što mi kažu da sam donesem šta želim. Kada neko dođe prvi put, iznesem predjelo “miloš”: rolnica bifteka sa sosom od bundeve, suve šljive punjene bademom i slaninom pečenu na jabuci, marinirana feta u tikvici, pohovan dimljeni kačkavalj", kaže Miloš Jovanović.

Verovatno će na jesen kuvati za Vladimira Putina kada on poseti Srbiju i unapred smišlja nešto posebno.

Predstojećeg vikenda na Savskoj promenadi u Beogradu organizuje festival “Serbika”, srpsku gastronomsku avanturu.

foto: Facebook

Od svih recepata koje, poput alhemičara, pretvara u čarobne kreacije na drvenoj dasci, crepu ili belom tanjiru, trenutno najviše uživa u baklavama, koje je naučio da pravi od monaha na Hilandaru. Tajna je u tome što suve šljive potopi u bermet i ukus baklave bude - božanski.

VEČERA ZA LUKAŠENKA

Kada je Miloš spremao srpsku hranu tokom “Dana Beograda” u Minsku za predsednika Lukašenka, posle večere mu je prišao Siniša Mali, tadašnji gradonačelnik, i zamerio mu: “Nisu ti ćevapčići ukusni kao u Skadarliji!” Miloš mu je odgovorio da je to normalno, jer nisu iste namirnice, a ni ambijent! Za razliku od Malog, predsednik Vučić, koji je dovodio mnoge goste na večeru kod Miloša, nikada nije imao nikakve zamerke i uvek prepušta kuvaru da odluči šta će spremiti.

Kurir.rs/Novosti/Aleksandra Mikata/Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track