prošetali centrom prestonice

INCIDENT NA PARADI PONOSA: Žena vređala učesnike, evo šta im je rekla (KURIR TV)

Društvo -

BEOGRAD - Parada ponosa Srbije pod sloganom "Matičarka, normalno" održava se danas, a učesnici su prošetali od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu.

1 / 6 Foto: Vladimir Šporčić

Učesnici su krenuli iz Pionirskog parka, a među okupljenima na su i LGBT aktivista Predrag Azdeljković, kao i majorka Helena, poznata transrodna osoba.

1 / 5 Foto: Vladimir Šporčić

Jedna žena vređala je učesnike Parade dok su stajali u Studentskom parku, rekavši im da "Bog ne voli takve kao što ste vi, majku vam je.em", nakon čega je dodala "marš iz ovog parka".

1 / 4 Foto: Vladimir Šporčić

Učesnici će tokom Parade zatražiti donošenje zakonskog okvira, kojim će se transrodnim osobama omogućiti pravna vidljivost, donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima i stvaranje sistema prevencije od HIV virusa i AIDS-a, posebno kod mladih, kao i pružanje pune zdravstvene zaštite obolelima.

1 / 6 Foto: Vladimir Šporčić

12. 50 - Učesnici Parade prošetali su centrom prestonice i šetnju završili u Studentskom parku.

12.19 - Veći broj policajaca obezbeđuje ovaj skup i sve protiče bez problema.

12.00 - Učesnici krenuli u šetnju, a okupljenima se pred polazak obratio i Predrag Azdeljković, koji je poželeo dobrodošlicu na "treći junski prajd".

"Ovo je pre svega protest, a ne ulična žurka. Nemamo nijedan zakon koji se odnosi na LGBT osobe, a trans osobe su pravno nevidljive. Tema ovog prajda je HIV. Prevencija u Srbiji je jako loša. Takođe, pravno regulisanje istopolnih zajednica nam je obećano, a to još nismo dobili, što je veliki problem", rekao je on.

foto: Vladimir Šporčić

11.35 - Predrag Azdejković, LGBT aktivista rekao je pred početak šetnje da se parada organizuje kako bi se pokazalo da pripadnici LGBT populacije ne treba da se stide onoga što jesu, a ne da budu diskrimisani kao do sada.

11.00 - U Pionirskom parku počelo je okupljanje učesnika današnje Parade ponosa

foto: Vladimir Šporčić

Slogan parade izabran je kako bi se skrenula pažnja na "pravnu nevidljivost" seksualnih manjina i "jer je država dužna da prizna te zajednice".

"Više od 20.000 trans(rodnih) osoba u Srbiji još ne dobija mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje ustavom garantovana prava. Takodje, država ne daje mogućnost da istopolne veze budu priznate pred zakonom, oduzimajući mogućnost za ostvarenje mnogih prava", navodi se u saopštenju.

Parada ponosa predstavlja centralni skup u Mesecu ponosa, koji se obeležava tokom jula širom sveta u znak sećanja na Stounvolske nemire, prve demonstracije pripadnika LGBTQ+ populacije protiv progona seksualnih manjina u SAD.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Vladimir Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track