SAJBER PROSTOR NOVO ORUŽJE TERORISTA: Onlajn radikalizacija preti bezbednosti građana širom Evrope
Foto: Profimedia

upozorenje

SAJBER PROSTOR NOVO ORUŽJE TERORISTA: Onlajn radikalizacija preti bezbednosti građana širom Evrope

Društvo -

Po godišnjem izveštaju Europola, objavljenog 20. juna, ukupan broj terorističkih napada (džihadisti, levičari, desničari, etnoseparatisti) na području Evropske unije je tokom 2017. godine sa 205 staka, veći za 45 procenata u odnosu na 2016. godinu, kada su zabeležena 142 napada, saopštila je Internacionalna policijska organizacija za Srbiju.

foto: Profimedia

U Velikoj Britaniji bilo je 104 napada koje su vlasti okarakterisali kao terorizam od čega više od 80 u S. Irskoj, Francuskoj 45. Na sreću, iako je broj napada daleko veći, broj žrtava je manji upravo zbog načina izvođenja. Nastradalo je 68 a povređeno više od 800 osoba. Skoro sve žrtve njih 62 su rezultat napada džihadista. Analizom napada uočava se da su oni jednostavniji , daleko manje sofisticirani i jeftiniji nego ranijih godina.

- Međutim, nas kao strukovno udruženje upravo to zabrinjava. Raste broj napada koje izvršavaju osobe koje se do sada nisu nalazile na spisku izuzetno opasnih, dakle nisu bile na spisku potencijalnih terorista koje prave službe bezbednosti. Napade izvode osobe koje nisu bile prisutne na ratištima, većina ih je i rođena na teritoriji EU. Taj broj se povećao sa 13 napada 2016 godine na 33 napada radikalnih islamista i džihadista u 2017. - navodi Ilija Životić, predsednik IPO.

foto: Profimedia

- To nam govori da se oni radikalizuju van grupa, van verskih objekata. Iz toga se zaključuje da je u pitanju online radikalizacija, koja je dostupna širokim masama.

Samim tim polje borbe protiv radikalizacije i terorizma se povećava u cyber prostoru, što zahteva užurbano školovanje adekvatnih kadrova. Mi kao strukovna organizacija dajemo podršku projektu MUP Srbije "Policija u lokalnoj zajednici" jer smatramo da upravo takvim pristupom i radom u mikro sredini može se doći do bitnih podataka o promeni ponašanja pojedinaca a ujedno prikazati običnom građaninu da je policija posvećena i njemu kao društvenoj jedinki. Rano otkrivanje je osnov borbe protiv pojedinačne radikalizacije - objašnjava Ilija Životić.

foto: Kurir

IPO apeluje na domaće službe bezbednosti da što pre uhvate korak sa europolom , da adekvatno pripreme naše oficire bezbednosti za sprečavanje radikalizacIje preko interneta, a mi ćemo kao organizacija koja se bavi edukacijom građana dati svoj doprinos besplatnim kursevima našim građanima ne bi li prepoznali pokušaje online radikalizacije i prijavili ih MUP Srbije i BIA.

Apel građanima je da prijave svaku sumnjivu aktivnost na internetu nadležnim institucijama, jer protiv ovog oblika nasilja neophodno je razviti kolektivan osećaj odgovornosti, ne zaboravite terorizmom svako može biti ugrožen.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track