ZAŠTITA RADNIKA PO STANDARDIMA EU: Vojni sindikat Srbije potpisao međunarodni dokument
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

sporazum

ZAŠTITA RADNIKA PO STANDARDIMA EU: Vojni sindikat Srbije potpisao međunarodni dokument

Društvo -

BEOGRAD - U okviru konferencije Konfederacije sindikata javnih sluzbi EU "EPSU" reprezentativni vojni sindikati Srbije, Makedonije i Slovenije danas su u Sarajevu potpisali sporazum o saradnji i savezu vojnih sindikata jugoistocne Evrope, saopštio je Vojni sindikat Srbije.

Prema saopštenju, sindikat ministarstva za odbranu iz Slovenije, Sindikat odbrane i bezbednosti Makedonije i Vojni sindikat Srbije formirali su Savez vojnih sindikata jugoistocne Evrope sa ciljem uspostavljanja standarda u vojnom sindikalizmu i udruživanja snaga koje će se boriti za unapredjenje propisa i prava zaposlenih u sektoru odbrane.

U perspektivi, ovi sindikati razmatraju i mogucnost pridruzivanja konfederacijama sindikata EU, koji deluju u javnom sektoru. Od sindikata članica ovog vojnog saveza očekuje se postavljanje osnova vojnog sindikalizma u jugoistocnoj Evropi, što je preduslov za izradu propisa iz te oblasti.

- Ujedno ovo je značajan korak kao objedinjavanju resursa u čilju zaštite prava zaposlenih iz sektora bezbednosti pred relevantnim institucijama Evropske unije. Samim tim zaštita sindikalnih prava diže se na viši nivo, pijedestal medjunarodnih institucija, koje po standardima članica EU šrite prava svojih članova. Ta prava garantovana su medjunarodnim konvencijama i zakonima koji važe u zemljama EU i potencijalnim članicama-kaže se u saopštenju jedinog i prvog reprezentativnog sindikata u Vojsci Srbije.

(Kurir.rs / D. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track