KURIR TRAŽI DA SE ZAVEDE RED: Državo, zaštiti turiste od fantomskih agencija!
Foto: Shutterstock

Pod hitno se moraju naći mehanizmi

KURIR TRAŽI DA SE ZAVEDE RED: Državo, zaštiti turiste od fantomskih agencija!

Društvo -

Da ne bi svakog leta hiljade ni krivih ni dužnih turista izvisilo za putovanje zbog prevarantskih turističkih agencija, Kurir traži od države da nađe mehanizme kojima će regulisati tržište i donese rigorozne zakone koji bi uveli red u ovoj delatnosti!

Ovo bi moglo da se uradi uvođenjem visokih bankarskih garancija - od milion evra i povećanjem iznosa osiguranja na sumu koja bi sa sigurnošću mogla da obešteti sve putnike ukoliko bi došlo do otkaza putovanja, kao što je nedavno uradila turistička agencija "S. A. B. travel".

foto: Damir Dervišagić

Obavezan depozit Ministar turizma Rasim Ljajić kaže za Kurir da ima volju da uvede red u ovu oblast i da su izmene zakona u proceduri. - Izmene zakona su u toku i njima je predviđeno da se iznos garancija poveća sa dosadašnjih 300.000 evra na 500.000 evra. Postoji tri mehanizma koja bi ovo regulisala. To su: depozit, bankarska garancija i polisa osiguranja. Evropska praksa je da ove tri mogućnosti budu opcione, dakle, prva, druga ili treća. Ako bismo zahtevali da se ispune dve od tri stavke, dobilo bi se to da na tržištu ostane svega pet-šest agencija, što nije cilj. Zato smo se odlučili na nove odredbe u zakonu koje će biti usvojene najkasnije u septembru - kaže Ljajić.

Garancija svojom imovinom S druge strane, Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže za Kurir da to neće ništa da promeni i da bez milion evra bankarske garancije, vraćanja mogućnosti za kolektivnu tužbu i formiranje generalnog inspektorata, ne može da se zavede red u turizmu. - U Srbiji postoji 500 turističkih agencija, a u jednoj Nemačkoj ima njih sedam. To dovoljno govori! Ovde se agencija otvori za pet hiljada dinara, ljudi se prevare i nikom ništa. Isti ti prevaranti otvaraju nove agencije - kaže Papović i dodaje da je tragično što ispaštaju putnici, kojima umesto odmora i provoda letovanje postane pakao kada dođe do otkaza putovanja.

foto: Medija Centar

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić vidi rešenje u tome da vlasnici agencija, pored osiguranja, garantuju i sopstvenom imovinom. - Problem je što se turističke agencije otvaraju kao društvo ograničene odgovornosti. Kada bi se drugačije formirala registracija i kada bi se uvelo da vlasnik mora da garantuje celokupnom svojom imovinom ili da priloži nečiju drugu imovinu uz saglasnost, putnici bi bili zaštićeniji. Sada ima velikih agencija koje barataju milionima evra tuđeg novca i ako bi došlo do propadanja, štete bi bile nenadoknadive - kaže Seničić.

Kako im doskočiti Prevaranti su uvek kreativniji od zakona

Ako neko hoće da prevari, teško može da mu se doskoči, kaže ministar Ljajić: - Sve ovo se ne može rešiti samo zakonom. Prevaranti i kriminalci su kreativniji od onoga ko piše zakone. Nažalost.

Kurir.rs/ Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track