Najnovije vesti

OBJAVLJENI KONAČNI REZULTATI ZAVRŠNOG ISPITA: Maturanti u petak i subotu popunjavaju listu želja za srednju školu
Foto: Dragana Udovičić

polagalo 72.909 učenika

OBJAVLJENI KONAČNI REZULTATI ZAVRŠNOG ISPITA: Maturanti u petak i subotu popunjavaju listu želja za srednju školu

Društvo

BEOGRAD - U osnovnim školama u Srbiji danas su objavljeni konačni rezultati završnog ispita, a mali maturanti sutra i prekosutra - petak i subotu popunjavaće liste želja za upis u željenu srednju školu.

Ove godine završni ispit polagalo je 72.909 učenika i oni su u proseku na ispitu iz maternjeg jezika osvojili 11,86 bodova, na ispitu iz matematike 9,95 bodova, dok je najbolje urađen kombinovani test sa prosečnim brojem bodova od 12,51.

Jedino je kombinovani test ove godine urađen bolje nego prošle godine kada je prosečni broj osvojenih bodova bio 11,19.

U petak i subotu predviđeno je da đaci popunjavaju liste želja sa najviše 20 obrazovnih profila. Važno je da učenici navedu što više želja kako se ne bi desilo da ostanu neupisani u srednju školu u prvom krugu.

Djaci se po srednjim školama raspoređuju tako što se istovremeno ukršta broj osvojenih bodova na završnom ispitu i ostvareni uspeh u osnovnoj školi sa listama želja.

Kompjuter to radi istovremeno za sve učenike kako se ne bi desilo da neko bude oštećen. Upis ucenika u srednje škole biće 9. i 10. jula.

Najveća novina ove godine je drugačiji način bodovanja za upis u srednju školu. Uspeh iz osnovne škole nosi maksimalnih 60 bodova, dok uspeh na završnom ispitu nosi maksimalnih 40 bodova.

Na testu iz maternjeg jezika i matematike učenici su maksimalno mogli da osvoje po 13 bodova, dok su na kombinovanom testu maksimalno mogli da osvoje 14 bodova.

Prethodnih godina testovi na završnom ispitu nosili su maksimalno 30 bodova, dok je upeh iz osnovne škole nosio maksimalnih 70 bodova.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...