Najnovije vesti

ALARMANTNO: Ove godine nestalo gotovo 500 dece
Foto: Nebojša

zabrinjavajući podaci

ALARMANTNO: Ove godine nestalo gotovo 500 dece

Društvo

Fondacija zastupa stav da ovakvim pristupom podacima o nestalim osobama, koji nije otvoren, javnost ne može da se uključi u potragu i doprinese pronalasku nestalih, pre svega maloletnika

BEOGRAD - Samo za prvih pet meseci ove godine u Srbiji je prijavljen nestanak 471 deteta.

Gotovo trostruko veći broj (1.334) prijavljen je prošle godine, a posebno zabrinjavajući podatak jeste da osmoro nestale dece do danas nije pronađeno.

Igor Jurić, ostnivač Fondacije "Tijana Jurić" i otac ubijene devojčice Tijane, smatra da broj nestale dece i maloletnika predstavlja alarm za društvo.

On je podsetio da je Fondacija prošle godine pokrenula Registar nestalih osoba u Srbiiji, sa ciljem da se broj nestalih učini vidljivim za populaciju, jer podaci i fotografije, osim policiji, nikom drugom nisu dostupni.

"Fondacija zastupa stav da ovakvim pristupom podacima o nestalim osobama, koji nije otvoren, javnost ne može da se uključi u potragu i doprinese pronalasku nestalih, pre svega maloletnika", kaže Jurić.

On smatra da bi veliki korak u pronalaženju nestale dece bilo uvođenje "čajld alerta", sistema koji postoji u 12 evropskih zemalja i koji se pokreće kada postoji realna procena da je dete u opasnosti.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...