POSLE TRAGEDIJE U USTANOVI ZA DECU I MLADE SREMČICA: Štićenike ubijaju nemar i javašluk!
Foto: Dado Đilas

Posle tragedije u Ustanovi za decu i mlade "Sremčica"

POSLE TRAGEDIJE U USTANOVI ZA DECU I MLADE SREMČICA: Štićenike ubijaju nemar i javašluk!

Društvo -

Nakon što je korisnik Ustanove za decu i mlade "Sremčica", Đ. G. (23), pre nekoliko dana pronađen ugušen plastičnom kesom koju je navodno progutao, zaposleni upozoravaju da u ovom domu, u kojem su smeštene osobe sa posebnim potrebama, vlada opšti haos i da je samo pitanje dana kada će još neko nastradati!

Naime, nekoliko zaposlenih tvrdi da se za tri meseca, otkako je v. d. direktora "Sremčice" postala Gordana Ković, ovde desio nedopustivi broj incidenata, a da zbog njenih nestručnih odluka najviše ispaštaju upravo deca i mladi.

- Broj korisnika u grupama je enormno povećan jer je direktorka odlučila da, po svom nahođenju, spoji više grupa u jednu. Nije se obazirala da po zakonu jedan vaspitač ide na 15 dece, a da sada kod nas jedan čovek brine o 25 korisnika, od kojih su neki agresivni i fizički veoma jaki i ne možemo ni da ih pazimo, ni da im se posvetimo kako treba. Vlada opšti javašluk. Za samo tri meseca se desilo da jedan mladić pobegne iz doma i da ga nema više od mesec dana, drugi je ispao kroz prozor, trećem su polomljene obe ruke, dok je četvrtom iz želuca izvađeno 11 predmeta koje je progutao jer niko nije pazio na njega! Nažalost, sve se završilo tragično kada se Đ. G. ugušio usled izostanka adekvatne nege prilikom hranjenja - kaže Petar Vladetić, defektolog i vaspitač u ovoj ustanovi.

Prema njegovim rečima, direktorka je korisnicima delila užinu kojoj je istekao rok trajanja i prepakivala je novogodišnje paketiće za decu, dobijene od Crvenog krsta. - "Plazmi" kojom je hranila decu istekao je rok, dok je grickalice izvađene iz dečjih paketića služila defektolozima tokom edukacionog seminara, zbog čega su svi bili u šoku. Pre mesec dana, kada je našu ustanovu posetio ombudsman, korisnik J. L. mu se žalio da ga direktorka zlostavlja terajući ga da izvodi molerske radove bez ikakve nadoknade i o tome je sastavljen zapisnik. Više puta smo joj ukazivali da pravi strašne greške, ali nju to ne zanima - kaže Vladetić.

Da podsetimo, beživotno telo korisnika ove ustanove pronašli su njegovi vaspitači prošle subote, a Hitna pomoć je prebacila telo na Institut za sudsku medicinu da bi se utvrdio uzrok smrti. Radnici slali dopis direktorki: Pretrpane spavaonice, nema tople vode

U februaru ove godine 15 stručnih radnika iz muškog paviljona ove Ustanove poslalo je direktorki Gordani Ković dopis u kojem su ukazali na mnogobrojne propuste i rizike koje povećanje grupa nosi sa sobom. - Dnevni boravci nemaju dovoljno kapaciteta ni za 15 korisnika, odnosno nema po četiri kvadratna metra po korisniku. Spavaonice su pretrpane krevetima, ne može da se čisti, korisnici nemaju ni ormarić, ni čiviluk. Toaleta je nedovoljno, bojler je malog kapaciteta za kupanje i postojećeg broja korisnika, a slavine umivaonika nemaju toplu vodu... Sa povećanjem broja korisnika u grupi doći će do potpunog odsustva stručne podrške za korisnike - navedeno je u dopisu.

Direktorka Gordana Ković: Većina optužbi netačna

Gordana Ković tvrdi da je većina ovih optužbi netačna, kao i da se trudi da rad ove ustanove unapredi, ali da će uvek biti onih koji misle drugačije. - Imamo manji broj korisnika nego što je propisano normativom. Niko nije bežao, već je jedan korisnik samovoljno napustio ustanovu i posle 15 dana se sam vratio. Istina je da je korisnik i pored rešetki ispao kroz prozor i pozvana je policija. Niko nije lomio ruke, već je jedan štićenik polomio prste, ali taj dečko je sklon samopovređivanju. Korisnika koji je progutao predmete u Urgentnom centru zovu Pernica jer može da proguta celu hemijsku olovku i sklanjamo sve moguće predmete od njega - kaže Kovićeva za Kurir.

Brojke

  • 300 korisnika može da bude smešteno u ovoj ustanovi
  • 1965. godine osnovana je Ustanova za decu i mlade "Sremčica"

Kurir.rs/J.Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track