STIGLO VIŠE OD 300 ZAHTEVA: Uspešno startovao novi elektronski sistem upisa u katastar nepokrentnosti!
Foto: Fonet

Prvi dan primene

STIGLO VIŠE OD 300 ZAHTEVA: Uspešno startovao novi elektronski sistem upisa u katastar nepokrentnosti!

Društvo -

Novi elektronski sistem upisa u katastar nepokretnosti uspešno je juče startovao i primio je više od 300 zahteva građana. Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković za Kurir kaže da je izuzetno zadovoljan početkom rada eletronskog sistema.

- To znači da građani više ne moraju da gube vreme, da dolaze u katastar i čekaju na šalterima da predaju dokumente. Sada građani celokupnu proceduru vezanu za nepokretnosti mogu da završe kod notara. Ovaj novi elektronski sistem omogućava da se građani upišu u katastar u roku od pet dana i on znatno povećava kapacitet RGZ za rešavanja zaostalih predmeta, kojih u ovom trenutku nešto manje od 100.000 - objašnjava Drašković.

Od 1. jula upis imovine u katastar obavlja se na jednom mestu. Naime, sada javni beležnik po službenoj dužnosti vrši upis imovine u katastar i sve se vrši elektronski.

Kako je naglasio predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejic, novim sistemom upisa imovine u katastar, koji obavljaju notari, povećava se pravna sigurnost.

- Ne postoji mogućnost da prodavac ode na drugo mesto, zaključi nov ugovor, i da taj potonji sticalac podnese zahtev za upis pre onog koji je ugovor potpisao ranije - napominje Cvejić.

Kurir.rs/I. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track