SREDA JE POSLEDNJI DAN ZA VOZAČE: Nezabeležena navala na tehničke preglede! Udruženja prinuđena da POSKUPE PROVERU ISPRAVNOSTI!

Još danas po starom

SREDA JE POSLEDNJI DAN ZA VOZAČE: Nezabeležena navala na tehničke preglede! Udruženja prinuđena da POSKUPE PROVERU ISPRAVNOSTI!

Društvo -

Krkljanac Nezapamćene gužve su bile na tehničkim pregledima jer su vozači želeli da uhvate poslednje dane starog zakona

Da bi preduhitrili rigorozna pravila za tehničke preglede, koja stupaju na snagu 5. jula, građani su masovno pohrlili da obave tehnički pregled svojih vozila po starom zakonu.

- Vlasnici vozila mogu da urade tehnički pregled mesec dana pre isteka registracije, pa su mnogi to sada iskoristili iako im, na primer, registracija ističe 4. avgusta. Naravno, razlog za to što su požurili je rigorozni Pravilnik o tehničkom pregledu vozila, koji će se primenjivati od sutra, kada se očekuje i poskupljenje ove usluge, a i više vremena koje će vozači morati da odvoje za ovu obavezu. Zato je danas kod nas bila nezapamćena gužva - kažu iz jednog privrednog društva koje se bavi atestom vozila.

Umesto 50, samo 14 vozila na dan

Podsetimo, nove uredbe predviđaju da minimalno vreme trajanja pregleda bude 30 minuta.

To će značiti da više neće moći da se obavi 30 ili 50 tehničkih pregleda dnevno, već najviše 14 vozila na dan, i to ukoliko bi se automobili smenjivali jedan za drugim u savršenom redu. Za to vreme će se pregledati osnovne stvari, kao što su kočnice, stanje trapa, farovi, oprema u vozilu, a prvi put će se identifikovati broj šasije, broj motora i kubikaža. Sve to će biti zabeleženo i foto-dokumentacijom.

NATEP: Prinuđeni smo da sa povećamo cenu

Najveće izmene se odnose na same organizacije za obavljanje tehničkih pregleda, na njihov rad, organizaciju, licenciranje radnike i kupovinu dodatne opreme.

Naime, vlasnici tehničkih pregleda morali su da kupe novu opremu, od fotoaparata, hard diskova, preko vaga, do instalacije video nadzora, koji je u planu za 3 godine.

Nacionalna asocijacija tehničkih pregleda (NATEP), zajedno sa Tehničkim auto moto klubom i Udruženjem osnivača tehničkih pregleda (UOTP), saopštili su da se zbog novog pravilnika vreme trajanja tehničkog pregleda po vozilu produžava tri puta. Zbog toga su tehnički pregledi prinuđeni da povećaju cenu.

- Tehnički pregled će biti ograničen po vozilu, na minimum 35 minuta, biće obavezno fotografisanje vozila na liniji iz više uglova, kao i kilometar sat... Tehnički će biti potrebno zakazivati na vreme, a vozila će morati da dolaze čista na tehnički pregled. Ne smeju više da imaju neatestirane folije na staklima, koroziju, oštećenja, dotrajale pneumatike... sve u svemu, čeka nas potpuno novi način obavljanja tehničkog pregleda - saopštio je NATEP.

Sve navedeno će neminovno dovesti do poskupljenja tehničkog pregleda, a prema nekim projekcijama, cena za putnička vozila će se kretati od 3.000 do 4.000 dinara. Olakšavajuća okolnost po vozače koji poseduju starija vozila od 15 godina, je to što neće morati da rade tehnički pregled 2 puta godišnje.

(Kurir.rs / S. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track