DLAKA OTKRIVA DECU NARKOMANE: Droga ulazi u koren, dovoljna je jedna vlas kose
Foto: Profimedia

otkrijte na vreme

DLAKA OTKRIVA DECU NARKOMANE: Droga ulazi u koren, dovoljna je jedna vlas kose

Društvo -

Šefica Referentne laboratorije za identifikaciju i ispitivanje psihoaktivnih supstanci Vera Lukić kaže da roditelji moraju da znaju da se droga u organizmu brzo metaboliše, te da su za analizu narkotika uzorci izbora urin i kosa.

"Ako prođe 72 sata droga u organizmu, u većini slučajeva ne može da se dokaže ni putem urina. Međutim, od unošenja droge u organizam potrebno je, prema podacima iz literature, sedam do 10 dana da se droga inkorporira u koren dlake, tako da analize mogu da se rade i iz uzorka kose i da se utvrdi da li je i u kom periodu osoba konzumirala drogu ako znamo da mesečno kosa poraste oko santimetar i po", pojašnjava ona.

Osim kose mogu da se koriste i druge dlake na telu, te dodaje da im je žena , koja je sumnjala da joj se muž i sin drogiraju, poslala njihove dlake brade koje je sakupljala posle brijanja i kod obojice je pronađeno da su koristili kokain.

"Oni koji žele da provere da li njihova deca koriste psihoaktivne supstance treba da imaju na umu brzi metabolizam većine droga da bi uzorak koji donesu na analizu bio odgovarajući. Roditeljima savetujem da kupe nekoliko bočica za urin i da uzmu uzorak urina od deteta posle neke žurke, izlaska, ili kada sumnjaju da je dete koristilo psihoaktivne supstance. Uzorak mogu da zamrznu i da donesu kasnije u laboratoriju. Takođe, uzimanje uzorka treba da bude pod nadzorom", pojašnjava ona.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track