Najnovije vesti

Šansa za mlade stručnjake da menjaju svet
Foto: Promo

Hemofarmove inovacije na svetskoj mapi održivog razvoja

Šansa za mlade stručnjake da menjaju svet

Društvo

Hemofarm je jedina kompanija iz Srbije i jedna od retkih iz jugoistočne Evrope koja učestvuje u finalu globalnog takmičenja projekata u oblasti održivog razvoja „Ideje za akciju“. Reč je o takmičenju koje organizuju Svetska banka i prestižna američka poslovna škola Vorton sa Pensilvanija univerziteta, na koji je ove godine prijavljeno više od 2.000 projekata iz celog sveta. Hemofarm je prijavio 20 projekata mladih stručnjaka zaposlenih u kompaniji, a o kvalitetu inovacija koje su inženjeri i menadžeri ove kompanije predložili najbolje govori podatak da su se u tako velikoj konkurenciji izborili za ulazak u najuži krug takmičenja.

 

O učešću Hemofarma na globalnom takmičenju „Ideje za akciju“ i značaju koji održivi razvoj ima za poslovanje, ali i za svakodnevni život, govori Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija u ovoj kompaniji.

 

  • Danas u biznisu važe nova pravila, on postoje globalan ma koliko da je lokalan. Zašto su takmičenja i projekti ovog tipa važni za poslovanje kompanija, ali i za društvo?

 

Kao što se i naš život stalno menja, i moderni biznis prolazi kroz važne promene. Mnogi postulati u poslovanju više ne važe, posebno ukoliko želite da budete globalni igrač. Danas se sve gleda: od toga kako radite i šta radite do toga kakav uticaj imate na zajednicu, prirodnu i društvenu, u okviru koje poslujete. Globalizacija je učinila da više niko od nas nije planeta za sebe, već da svi moramo da poštujemo šira, globalna pravila, a da je planeta samo jedna – ovu koju svi mi zajedno nastanjujemo. Upravo zato je održivi razvoj kao tema i oblast delovanja bitan – radeći po njegovim principima mi vodimo računa da je naš uticaj na društvo i okolinu najbolji mogući, a da ovu planetu, jednu-jedinu, ostavimo u što boljem stanju za naše potomke.

 

Kad već govorimo o potomcima, kao čovečanstvo pokazujemo određenu dozu licemerja – s jedne strane, stalno govorimo da na mladima svet ostaje, dok s druge strane, to na delu ne pokazujemo. Naime, iako u ukupnoj svetskoj populaciji mladi čine skoro tri milijarde, u samom menjanju sveta oni su neopravdano zanemareni. Baš zato su takmičenja poput „Ideje za akciju“ važna, jer daju šansu studentima i mladim profesionalcima iz celog sveta da iniciraju promene i učestvuju u kreiranju sutrašnjice.

 

  • Hemofarm je uspeo da svojim inovacijama u poslovanju ozbiljno konkuriše mnogim kompanijama i organizacijama iz celog sveta i da se među 2.000 projekata izbori za ulazak u najuži krug takmičenja.

 

Da, to je istina, Hemofarm je finalista ovog takmičenja zahvaljujući hrabrim i pametnim idejama naših mladih inženjera i menadžera. Većina ovih projekata već je uspešno implementirana u našoj kompaniji, pa smo želeli da ih podelimo sa drugima. Važno je reći da je svetska stručna javnost već prepoznala da inovacije koje je Hemofarm primenio mogu da pomognu i drugim kompanijama, pre svega u povećanju produktivnosti uz istovremeno stvaranje ušteda, smanjenje zagađenja, čuvanje prirodnih resursa i jačanje socijalne komponente. To je veliki kompliment za nas i naše mlade stručnjake!

 

Ono što, takođe, treba istaći jeste da je upravo uvođenje principa održivog razvoja u poslovanje Hemofarma doprinelo razvoju kulture unutar kompanije u kojoj se inovacije podržavaju.

 

  • Kakve projekte i inovacije je Hemofarm predstavio svetskoj zajednici?

 

Na ovo takmičenje prijavili smo raznovrsne projekte od uvođenja e-sekretarice koja predstavlja centralizovanu elektronsku bazu čijom primenom štedimo vreme i čuvamo okolinu, preko unapređenja sistema kontrole kvaliteta koji smanjuje prekovremeni rad a povećava efikasnost. Tu je i novi koncept čišćenja opreme bez zaustavljanja proizvodnje. Sve su to važne inovacije za dnevno poslovanje, čine ga efikasnijim, a omogućavaju brojne uštede. Primera radi, uvođenjem elektronskog potpisa u skladištima, skratili smo vreme potpisivanja za 70 odsto.

 

Svetskoj zajednici smo predstavili i druge inicijative, one kojima se poboljšava stanje u oblasti zdravstva, ekologije i obrazovanja: od našeg rada na prevenciji bolesti preko naše pomoći mladim studentima kroz stipendije i Mentorski program Hemofarm fondacije do naše podrške dualnom obrazovanju.

 

  • Da li je moguće izvući neku jedinstvenu poruku kao glas učesnika ovogodišnjeg takmičenja „Ideje za akciju“?

 

Ovo takmičenje je pokazalo da su mladi ljudi motivisani da menjaju svet, pa je na nama da im pomognemo da to ostvare. Vlade, organizacije, kompanije i pojedinci moraju da shvate da je došao trenutak kada treba da promenimo način na koji se odnosimo i na kojima podržavamo mlade kreativce i preduzetnike. U stvari, stariji treba sebe da menjaju kako bi mladima pružili priliku da menjaju svet.

 

foto: Promo

Mobilna aplikacija za korišćenje službenih vozila

 

Kako Hemofarm posluje na više lokacija unutar Srbije te su česta službena putovanja neminovnost u poslu, kompanija upravo testira aplikaciju za mobilni telefon koja za cilj ima da poveže zaposlene i omogući im da više njih zajedno koristi službeni auto. Na taj način, smanjuju se troškovi putovanja i korišćenja službenih vozila, kao i emisija izduvnih gasova – manje vozila na putu, manji izdaci za gorivo i održavanje voznog parka, a zdravija okolina. Ovo je, takođe, bio jedan od projekata koje je Hemofarm predstavio na međunarodnom takmičenju „Ideje za akciju“.

 

Hemofarm uštedeo 2 miliona evra

 

„Osim što štedimo prirodne resurse i čuvamo okolinu, mi poštujući principe održivog razvoja, ostvarujemo i finansijske uštede. Hemofarm je na račun pametnog i odgovornog poslovanja tokom protekle dve godine uštedeo čak 2 miliona evra“, kaže Sanda Savić.

 

Šta znači „održivi razvoj“?

 

Najkraće rečeno, održivi razvoj predstavlja odgovorno upravljanje postojećim resursima vodeći računa o onome što ostavljamo budućim generacijama. Održivi razvoj nije i ne treba da se svodi isključivo na zaštitu životne sredine, već je reč o širem konceptu koji propagira pravljenje ravnoteže između ekonomskog razvoja, očuvanja prirode, uvažavanja prava zaposlenih, podrške pojedincu i lokalnoj zajednici.

 

 

 

( Promo tekst - Foto: Promo )

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...