SRPSKI MEDA POSTAO ŠVAJCARAC: Država ga oslobodila kaveza u Srbobranu, a sad živi u fensi skijalištu (FOTO)
Foto: Profimedia

briga o životinjama

SRPSKI MEDA POSTAO ŠVAJCARAC: Država ga oslobodila kaveza u Srbobranu, a sad živi u fensi skijalištu (FOTO)

Društvo -

Medved iz Srbobrana, inače "mešanac" mrkog i polarnog medveda, koji je 2017. oduzet vlasniku, jer ga je držao u veoma lošim uslovima, srećno je rešena i on je zbrinut u specijalizovanom prihvatilištu u Švajcarskoj, u Arosi.

"Srpski" medved je ujedno i prvi stanovnik prihvatilišta u Arosi, koje će biti otvoreno u avgustu, a u kojem će imati ogroman prostor u kojem će moći da nastavi život, u primerenijim uslovima.

Mužjak hibrida mrkog i polarnog medveda (Ursus arctos x Ursus maritimus), koji je 2017. godine trajno oduzet sudskom presudom nakon zaplene pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine u Srbobranu krajem oktobra 2016. godine, zbrinut je zahvaljujući uspešnoj saradnji Ministarstva zaštite životne sredine, međunarodne nevladine organizacije "Četiri šape" (Vier Pfoten) i Zoološkog vrta Palić.

Ministarstvo je sapštilo da je meda u utorak sediran u Zoološkom vrtu Palić i, nakon detaljnog veterinarskog pregleda, utovaren u transportni kavez za put od preko 1.400 kilometara. Transportovan je specijalnim vozilom organizacije "Četiri šape" za transport divljih životinja.

Nakon 28 sati vožnje, po prispeću u Arosu, kavez sa medvedom je morao biti transportovan skijaškom gondolom do samog prihvatilišta, obzirom da je njihova ukupna težina bila preko pola tone. Medved je duži niz godina boravio u zatočeništvu u Srbobranu u metalnom kavezu koji je bio 2,4 metra dužine, 1,2 metra širine i 1,2 metra visine.

Krajem oktobra 2016. godine medved je oduzet i izmešten u Zoološki vrt Palić, kao mera hitnog zbrinjavanja, dok se ne pronađe optimalno rešenje. U prihvatilištu za medvede u Arosi medved sada ima na raspolaganju prostor od preko 300 kvadrata i spoljašnji prostor od 1.6 hektara. Inače medved je rođen u zatočeništvu u Srbiji 2006. godine.

S obzirom da u tom periodu nisu postojale odredbe u nacionalnim propisima koje bliže regulišu držanje divljih životinja u zatočeništvu, nekontrolisano razmnožavanje ovakvih životinja u sklopu zooloških vrtova je neretko dovodilo do toga da one brzo postanu višak i završe u neodgovarajućim uslovima, kao što su cirkuske menažerije i privatno vlasništvo.

Zbog neodgovornosti vlasnika divljih životinja, a posebno opasnih divljih životinja, vrlo često dolazi do situacija u kojima se divlje životinje drže u neodgovarajućim uslovima, što ugrožava dobrobiti životinja, a često predstavlja i opasnost po bezbednost ljudi, navodi se u saopštenju.

Zabrana držanja pojedinih vrsta divljih životinja u zatočeništvu, osim u sklopu zooloških vrtova i nekoliko drugih izuzeća, odnosi se pre svega na divlje životinje koje mogu biti opasne po ljude, što podrazumeva životinje poput krupnih zveri, majmuna, otrovnih zmije i slično.

Svi medvedi, odnosno životinje koje pripadaju porodici Ursidae, zaštićeni su Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) i nacionalnim propisima, a mrki medved (Ursus arctos) ima status strogo zaštićene vrste u Republici Srbiji.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

DA LI VERUJETE SVOJIM OČIMA?! Čovek se grli, ljubi i mazi sa tri MEDVEDA! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track