Najnovije vesti

ITALIJANI NAM DAJU SVOJE PAPIRE O POSLEDICAMA BOMBARDOVANJA: Na raspolaganju će biti i njihovi pravni timovi
Foto: Filip Plavčić

rasvetljavanje zločina

ITALIJANI NAM DAJU SVOJE PAPIRE O POSLEDICAMA BOMBARDOVANJA: Na raspolaganju će biti i njihovi pravni timovi

Društvo

Komisija italijanskog parlamenta koja je vodila istragu o smrtnim slučajevima kod italijanskih vojnika u vojnim misijama u inostranstvu, ustupiće srpskoj Komisiji za istraživanje posledica bombradovanja svoj izveštaj i čitav niz dokumenata koji će pomoći Srbiji u istrazi, rečeno je danas u Skupštini Srbije.

 

Predsednik srpske komisije Darko Laketić rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Đan Pjerom Skanuom, koji je vodio italijansku komisiju, da je dogovoreno preuzimanje kompletne dokumentacije koju je Italija prikupila i dokaza u vezi sa oboljevanjem stanovništva i zagađenjem životne sredine.

 

Laketić je naveo da će članovi italijanske Komisije biti konsultanti Srbiji i prezentovati sve što znaju, a na raspolaganju će biti i njihovi pravni timovi.

"Komisija italijanskog parlamenta je imala mogućnost i tužilačke istrage", rekao je on.

Darko Laketić
Darko Laketićfoto: Dragan Kadić

Govoreći o saradnji sa kolegama iz Italije, Laketić je kazao da postoji dogovor oko zajedničkog delovanja prema EU, kojoj će poslati zahtev da finansijski pomogne da se uradi kompletna analiza o kontaminaciji životne sredine i asanaciji, tamo gde je ona potrebna.

 

"Dogovorili smo da imamo zajednički nastup i vezano za to da tražimo dodatnu pomoć EU za lečenje obolelih u našoj zemlji tamo gde je to neophodno", istakao je Laketić.

 

Skanu je kazao da je formalno prepoznato i priznato da je od osiromašenog uranijuma stradalo više od 400 ljudi, od azbesta 1.200, a ako se uključe i drugi razlozi, kao što su teški metali i drugi uzroci, govori se o 2.000 mrtvih i 7.000 obolelih.

 

Skanu je rekao da je ubeđen da će srpska Komisija uraditi odličan posao.

Prema njegovim rečima, rad italijanske komisije rezultirao je presudama protiv odgovornih u vojnom vrhu.

 

Naveo je da su rezultati Komisije italijanskog parlamenta uneli revoluciju u rešavanje problema svih onih lica koja su obolela zbog kontaminirane životne sredine.

 

Skanu je prihvatio da na Sardiniji, na inicijativu Darka Laketića, bude domaćin deci srpskih ratnih veterana i naših ljudi koji su poginuli dajući život za slobodu.

Laketić je najavio da će prva sednica Komisije za istragu posledica bombradovanja biti održana u Vranju, gde je planiran i obilazak devet lokacija koje su označene kao kontaminirane i istakao da je ubeđen da će Srbija doći do istine.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Filip Plavčić)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...