OVU CIFRU NE MOŽETE NI DA ZAMISLITE! Najveća plata u Srbiji neverovatnih 28 MILIONA dinara MESEČNO!
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

I TO POSTOJI

OVU CIFRU NE MOŽETE NI DA ZAMISLITE! Najveća plata u Srbiji neverovatnih 28 MILIONA dinara MESEČNO!

Društvo -

Kod nas nije lako zaraditi ni prosečnu platu, a kamoli trostruko više od toga pa na godišnjem nivou.

To je prošle godine pošlo za rukom 23.238 građana koji žive u Srbiji, od te brojke 4.341 je s adresom u Vojvodini. Toliko njih popunilo je i poslalo Poreskoj upravi Srbije prijave za porez na dohodak građana za 2017. godinu.

Prag za prijave je bila suma od 2.375.136 dinara, koliko je, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, bila trostruka prosečna zarada. Oni koji su podnosili prijave, zarađivali su lane mnogo više od te sume pa su, po podacima Poreske uprave Srbije, najveći iskazani prihodi u prijavama od 40 pa do 340 miliona dinara. Najviše prijava u rubrici zanimanje ima upisnao menayer, direktor ili inženjer.

Broj onih koji uspevaju da zarade ono što je za obične građane samo san iz godine u godinu raste. Prošle godine je za prihode iz 2016. u celoj republici porez prijavilo 21.448 lica, a ove se u klub bogatih upisalo još njih 1.790. Raste i broj žitelja Vojvodine koji uspevaju da zarade više od trostrukog proseka. Prošle godine ih je bilo 3.950 pa nije teško izračunati da je brojka povećana za 391.

Porez na dohodak građana ima progresivne stope. Ona od deset odsto važi sve koji su u 2017. zaradili do sume od šestostruke prosečne zarade, odnosno do 4.750.272 dinara. Za one koji su u poreskim prijavama prešli tu sumu računa se stopa od 15 odsto. Bogataši imaju pravo na olakšice. Tako im se osnovica za oporezivanje umanjuje 40 odsto za izdržavanje njih samih i još po 15 odsto za izdržavane članove porodice. Ukupna suma olakšica ne može biti već od 50 odsto.

(Kurir.rs/Dnevnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja