ISPRAVKA: Švajcarska nije uvela zabranu dezodoransa
Foto: Profimedia

ISPRAVKA: Švajcarska nije uvela zabranu dezodoransa

Društvo -

Naš portal je 11.7.2018. godine objavio tekst pod nazivom ŠVAJCARSKA JE ZABRANILA DEZODORANSE KOJI IZAZIVAJU RAK: Evo koji sastojak je kancerogen, u kom su tvrdnje da je Švajcarska zabranila dezodoranse koji sadrže kancerogene soli alumijuma, prema analizi fekt-čeking sajt Raskrinkavanje.ba, okarakterisane kao prenošenje lažne vesti.

Takav zakon u ovoj državi nikada nije usvojen, niti je dokazana veza između aluminijumske soli i karcinoma kod ljudi.

Činjenica je da je u Švajcarskoj 2. maja 2017. godine Nacionalni savet glasao o inicijativi kojom se predviđa mogućnost zabrane dezodoransa koji sadrže aluminijumsku so, a ne o zakonu.

U postulatu stoji da je za Veće važno da proizvodi koji su na tržištu budu sigurni za zdravlje potrošača i da će se ispitati mere koje bi trebalo preuzeti ukoliko to bude potrebno.

Iako zakon o zabrani dezodoransa sa aluminijumskim solima nikada nije usvojen u Švajcarskoj, u prvobitnom tekstu objavljenom na našem sajtu se navodi i broj glasova kojim je Nacionalni savet u Švajcarskoj izglasao zabranu. Međutim, kako se navodi na portalu Raskrinkavanje.ba, taj broj glasova se odnosi na glasanje o parlamentarnoj inicijativi za ispitivanje štetnosti ovakvih dezodoransa, a ne na zakon koji bi ih zabranio.

Dakle: inicijativa da se u Švajcarskoj zabrane dezodoransi koji sadrže aluminijumsku nije zakon.

Nije tačna tvrdnja da “većina antiperspiranata i dezodoranasa sadrži ovu hemikaliju koja izaziva rak, ističu istraživači”.

(Kurir.rs Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track