SREĐUJE SE SRPSKO VOJNIČKO GROBLJE NA ZEJTINLIKU: Raspisan javni poziv za izvođača radova
Foto: AP

Najbolji ponuđač će posao morati da završi do 10. septembra

SREĐUJE SE SRPSKO VOJNIČKO GROBLJE NA ZEJTINLIKU: Raspisan javni poziv za izvođača radova

Društvo -

BEOGRAD - Generalni konzulat Srbije u Solunu objavio je javni poziv za izvođača radova na sanaciji srpskog vojničkog groblja u Zejtinliku i rekonstrukciju Srpskog vojnog groblja u Sofiji.

foto: AP

Skenirano je stanje i popisani memorijali u Makedoniji, piše Politika. Tradicionalno obeležavanje godišnjice proboja Solunskog fronta, koje se održava poslednjeg vikenda u septembru, srpsko vojničko groblje u Zejtinliku na kojem počiva oko 7.000 poginulih pripadnika naše vojske iz Prvog svetskog rata, dočekaće u novom ruhu.

Najbolji ponuđač će posao morati da završi do 10. septembra.

Kako je rečeno u Ministarstvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, projekat sanacije Zejtinlika je izradio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd. Potencijalni izvođači radova mogu da svoje ponude dostave do 19. jula.

foto: AP

Prema tekstu javnog poziva, predviđeno je da sanacija, između ostalog, obuhvati zidarske radove unutar kripte - malterisanje i popunjavanje pukotina i oštećenja . izradu pločnika oko kosturnice i hidroizolacije na delu memorijalnog kompleksa, zastaklivanje prozora, slikarsko-konzervatorske radove, uređenje sanitarnog objekta, nabavku i postavljanje 16 kamenih klupa...

Za ovaj poduhvat Vlada Srbije je u januaru opredelila oko 27 miliona dinara.

Istovremeno, naša ambasada u Bugarskoj je objavila poziv za podnošenje ponuda za sanaciju i rekonstrukciju Srpskog vojnog groblja u Sofiji gde počiva 456 naših poginulih ratnika u oba balkanska rata, kao i umrli ili pobijeni u zarobljeništvu između 1915. i 1918. godine.

foto: AP

Rok za dostavljanje ponuda je 17. jul, a za neophodne radove resorno ministarstvo je opredeliko 45.764 evra, a planirano trajanje je 60 radnih dana.

U zamah obnove srpskih vojnih memorijala na tlu Balkana verovatno će u dogledno vreme biti uključena i ratnička počivališta i obeležja u Makedoniji jer su stručnjaci iz naših institucija za očuvanje kulturnog nasleđa istražili njihovo stanje u toj zemlji.

foto: AP

U protekle dve godine, za investiciono održavanje ratnih memorijala u Grčkoj i Makedoniji, Republika Srbija je izdvojila oko 12,5 miliona dinara, a za redovno održavanje i plate čuvara oko 132.000 evra.

(Kurir.rs/Tanjug/Politika/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track