SRBI U CRNOJ GORI TRAŽE OD VUČIĆA DA IH ZAŠTITI: Nema nam opstanka! Predsedniku stiglo pismo
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

otvoren poziv

SRBI U CRNOJ GORI TRAŽE OD VUČIĆA DA IH ZAŠTITI: Nema nam opstanka! Predsedniku stiglo pismo

Društvo -

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori, Momčilo Vuksanović, zatražio je u ime tog saveta od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se založi za ostarivanje prava srpskog naroda u toj državi jer, kako kaže, srpskom narodu bez podrške Srbije tamo nema opstanka, osim uz promenu identiteta.

Vuksanović u pismu predsediku Vučiću, dostavljenom i Tanjugu, kaže da je položaj srpskog naroda u Crnoj Gori veoma složen.

"Sve životne potrebe srpskog naroda uslovljene su promenom identiteta. Srpski narod u Crnoj Gori nema rešen ustavno-pravni status. Uskraćena su mu mnoga davno stečena prava. U Crnoj Gori Srba nema u državnim institucijama, od mesne zajednice do diplomatije, a javno deklarisani Srbi po pravilu nemaju nikakvu mogućnost da svoju perspektivu i perspektivu svojih porodica planiraju u Crnoj Gori", naveo je Vuksanović.

Zastupljenost Srba u državnim institucijama, lokalnim samoupravama, pa i u privatnom sektoru je zanemarljiva i ne meri se više procentima, već pojedinačnim slučajevima, kaže Vuksanović.

U obrazovnim programima, kaže, od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja, eliminisani su sadržaji vezani za srpsku književnost, kulturu, istoriju i istoriju umetnosti, kao i gotovo svi kadrovi srpske nacionalnosti u tim institucijama.

"Srpski jezik, koji je po podacima sa poslednjeg popisa maternji jezik najvećeg broja građana u Crnoj Gori, u potpunosti je preimenovan, a ćirilično pismo, iako po Ustavu ravnopravno, ima status samo dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog i obavezujućeg pisma", naveo je.

Napomenuo je i da je ogromna netrpeljivost prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, kao i da svakim danom taj pritisak postaje sve veći, bez obzira na brojne neuspele pokušaje promovisanja takozvane crnogorske pravoslavne crkve, registrovane u policijskoj stanici.

Predsedniku Vučiću zameraju što još nije zvanično boravio u Crnoj Gori, jer, kako kaže, Srbi od matične države, kao države srpskog naroda, traže brigu i podršku da u Crnoj Gori dobiju ono što im pripada po Ustavu, pozitivnom zakonodavstvu i poznatim standardima.

Ukazuje se na loš položaj i gašenje srpskih medija koji, kako kaže, rade na očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta.

Navdi i da podrška Vlade Srbije kroz kupovinu Srpske kuće za naučne, kulturne i medijske organizacije srpskog naroda u Crnoj Gori nije opravdala početna očekivanja, jer ni nakon dve godine nije u funkciji ostvarivanja predviđenih aktivnosti i nije privedena nameni.

"Srpski narod, bez uticaja i podrške Republike Srbije, ne može opstati u Crnoj Gori, osim uz promenu identiteta. Republika Srbija ima i pravo i obavezu da ozbiljno vodi računa o više od dve stotine hiljada svojih sunarodnika, što do sada nije bio slučaj ni u naznakama", naveo je Vuksanović, uz molbu predsedniku da u što kraćem vremenu uzme u razmatranje pitanje statusa i opstanka srpskog naroda u Crnoj Gori.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track