DRŽAVO, ZAŠTITI PUTNIKE:  Lopovske agencije uništile sezonu!Lomove izazvali S.A.B. travel, Flaj  flaj, Džez travel, San & si...
Foto: Shutterstock

Kurir traži

DRŽAVO, ZAŠTITI PUTNIKE: Lopovske agencije uništile sezonu!Lomove izazvali S.A.B. travel, Flaj flaj, Džez travel, San & si...

Društvo -

Gubici Vlasnici turističkih agencija koje odgovorno posluju složni su da prevarantske agencije narušavaju ugled svima u turizmu

Nijedan putnik u Srbiji više ne bi smeo da strepi da li će stići do mora, planine ili banje i da li će ući u hotel koji je uredno platio turističkoj agenciji, što je zbog prevaratskih organizatora putovanja ovo postalo čest scenario.

Da bi putnici bili zaštićeni i da bi se tržište turističkih agencija očistilo od prevaranata, Kurir od države i Ministarstva turizma, na čijem je čelu ministar Rasim Ljajić, traži da što pre uvede red u turističko poslovanje! Ovo može da se reši izmenom Zakona o turizmu, pooštravanjem uslova za otvaranje agencija, povećanjem osnivačkog depozita na 100.000 evra ili 150.000 evra, kao i povećanjem polise osiguranja na milion evra, koja bi bila garant da putnici, ukoliko dođe do otkaza putovanja, budu u potpunosti obeštećeni.

foto: Dragana Udovičić

Ministar Rasim Ljajić je ranije za Kurir rekao da ima volju da uvede red u turizam i da su u proceduri izmene zakona, ali juče i u utorak on nije odgovarao na naše poruke i pozive.

Urušavaju nam ugled

Vlasnici turističkih agencija koje odgovorno posluju složni su u jednom: prevarantske agencije urušavaju ugled i onima koje su pouzdane i pošteno posluju.

Miloš Jovović, vlasnik turističke agencije "Travelland", potvrđuje da su nedavni skandali naneli tešku štetu poslovanju.

- Mi koji ozbiljno radimo i nikoga ne varamo sada smo u problemu zbog ostalih prevaranta. Ovo narušava naš ugled, a postoji opasnost da će stradati mnogi radnici koji će dobiti otkaze zbog loše sezone. Turizam nije prevarantska branša! U njemu samo treba da se zavede red. Kao što je država uspešno zavela red u drugim sektorima, tako treba i u turizam. Ministar Rasim Ljajić ima dobru strategiju da to uradi. Tako će se zaštititi i putnici i kvalitetne agencije - kaže Jovović i dodaje da to treba uraditi što pre.

Mirko Milanović, direktor agencije "Viva travel", smatra da ovaj krizni trenutak treba iskoristiti da se isfiltrira tržište.

- Sve ovo dosta utiče na prodaju, naročito jer se dešava u toku letnje sezone. Ministar je predložio dobra rešenja i verujem da će ona doprineti da na tržištu ostanu samo oni koji žele i mogu odgovorno da se bave turizmom - kaže Milanović.

Stefan Vasić, marketing menadžer u "Kon Tiki travelu", kaže da, uprkos ovakvim događajima na tržištu, kvalitet opstaje. - Pozivamo putnike da, pre svega, ne uzimaju krajnju cenu kao argument odlučivanja. Čest je slučaj da se iza nerealno niskih cena krije i određena vrsta poslovne slabosti koja, u krajnjoj instanci, dovodi do insolventnosti, odnosno pružanju usluga niskog kvaliteta. Mi, kao kompanija, promovišemo kvalitet po najboljim mogućim cenama. Tradicija i poverenje su atributi na kojima agencija "Kon Tiki" posluje skoro tri decenije na tržištu Srbije i šire - kaže Vasić.

Kurir zahteva:

- povećati osnivački depozit na 100.000 evra ili 150.000 evra - povećati polise osiguranja na milion evra

Šta predviđaju izmene Zakona o turizmu

- sortirati agencije u tri grupe: velike, srednje, male (to bi se opredelilo prema broju aranžmana) - povećati i razdeliti garancije putovanja na polise od: 500.000 za velike, 400.000 za srednje, 300.000 za male - formirati bele i crne liste turističkih agencija koje će biti postavljene na sajtu ministarstva - nove zakonske odredbe će biti usvojene najkasnije u septembru

pločica

Najveći turistički lomovi

Među najvećim turističkim lomovima ovog leta jesu bankrotstvo agencije "S.A.B. travel", kada je prevareno 6.000 putnika, zatim "Flaj flaj", "Džez travel" iz Čačka, "San & si" iz Subotice, kao i problem sa smeštajem učenika Devete beogradske gimnazije u španskom letovalištu Ljoret de Mar

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track