NOVINAR JOVANOVIĆ O PREGOVORIMA U BRISELU: Vučić je na Tantalovim mukama, ima istorijsku šansu za pomirenje u regionu
Foto: Printscreen Kurir TV

teški razgovori predsednika

NOVINAR JOVANOVIĆ O PREGOVORIMA U BRISELU: Vučić je na Tantalovim mukama, ima istorijsku šansu za pomirenje u regionu

Politika -

Novinar Milovan Jovanović izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Tantalovim mukama, ali da ima istorijsku šansu da postigne sporazum sa Prištinom i pomirenje sa Albancima, Hrvatima i Bošnjacima čime bi, kako je ocenio, obezbedio svetlu budućnost u regionu za generacije koje dolaze.

"Naša deca biće prva generacija koja će se roditi i živeti u miru. Pogledajte šta kažu iz Brisela, Berlina, Pariza, Londona, Vašingtona. Njihovi lideri o Srbiji i predsedniku Vučiću govore u superlativu. Vučić ima istorijsku šansu da napravi sporazum i da sprovede pomirenje. To je garant za svetlu budućnost. Srbija može da popravi imidž, uticaj i ugled", ocenio je Jovanović u u Novom danu TV N1.

Vučić u Briselu
Vučić u Briselufoto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Jovanović smatra da je Slobodan Milošević izgubio Kosovo u ratu sa NATO.

"Kumanovski sporazum je par ekselans kapitulacija (...) Potpisan je 9. juna 1999, a sutradan je usvojena Rezolucija 1244 u Savetu bezbednosti UN, po Sedmom poglavlju Povelje UN, gde se legalizovala NATO intervencija, i gde je SR Jugoslavija okarakterisana kao glavni uzročnik rata na Kosovu”, rekao je Jovanović.

Međutim, on kaže da veliki deo opozicionih stranaka, ali i deo vladajuće koalicije, taj sporazum predstavlja kao pobedu Miloševića kojom je sačuvano Kosovo.

Jovanović je primetio i da predstavnici vlasti u Beogradu ne preciziraju šta bi značio kompromis sa Prištinom, odnosno čega bi se to i Beograd i Priština odrekli kako bi obe strane bile "podjednako nezadovoljne" postignutim sporazumom.

Jovanović veruje da je “gorka pilula” za Prištinu uspostavljenje Zajednice srpskih opština, ali i garantovanje imovine, bezbednosti i slobode kretanja kosovskih Srbima, kao i potpuna zaštita kulturnih dobara.

Srbija, s druge strane, prema Jovanovićevim rečima, ne bi morala da prizna nezavisnost Kosova, ali ne bi ni sprečavala njegov prijem u međunarodne institucije, uključujući i UN.

Jovanović veruje i da ključ za rešavanje kosovskog čvora leži u Vašingtonu i stoga se nada da će Vučić u narednom periodu obnoviti savezništvo sa SAD.

Jovanović je ocenio da je poseta Vučića francuskom predsedniku Emanuelu Makronu došla u pravom trenutku, jer će se reforma EU desiti upravo u trouglu Pariz – London – Berlin.

"Makron je rekao da Srbija do 2025. mora da sprovede reforme, sa otvaranjem i zatvaranjem poglavlja, i da je to preduslov za članstvo, ali da do toga neće doći, jer je preduslov i da se EU reformiše. Nama su važni evropski standardi i evropske vrednosti, da li ćemo i kada formalno postati članica EU nije važno", ocenio je on.

Podsetio je i da će Makedonija, nakon dogovora sa Grčkom, izvesno postati 30. članica NATO, ističući da nijedna zemlja nekadašnjeg Varšavskog pakta ili bivše SFRJ nije postala članica EU, a da pre toga nije ušla u NATO. To je, kako kaže, neformalni uslov za članstvo, ali Srbija je izabrala neki drugi put i zato je, smatra, tu gde jeste.

Jovanović je oštro osudio i pojavljivanje Marka Perkovića Tompsona na dočeku hrvatskih fudbalera, ocenjujući da je EU pala na ispitu i da ne uspeva da se izbori sa jačanjem neofašizma u svojim članicama. Na pitanje da li očekuje da će u Srbiji biti rehabilitovan Milan Nedić, Jovanović je rekao da je u ovoj zemlji sve moguće.

"Narod koji stalno gleda u prošlost, kojima su bitniji stariji nego oni koji dolaze, koji nije u stanju da prihvati realnost i suoči se sa samim sobom, koji nije u stanju da iskoriči unapred, osuđen je na propast", zaključio je on.

(Kurir.rs/N1/Foto: Printscreen Kurir TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja