NEĆE ZLATIBOR I KOPAONIK BITI JEDINI GDE ĆETE PLAĆATI EKOLOŠKU TAKSU: Evo koliko će vas koštati ulazak na ovu planinu...
Foto: Profimedia

ekološka taksa

NEĆE ZLATIBOR I KOPAONIK BITI JEDINI GDE ĆETE PLAĆATI EKOLOŠKU TAKSU: Evo koliko će vas koštati ulazak na ovu planinu...

Društvo -

Osim Kopaonika i Zlatibora, ekološku taksu uskoro će početi da plaćaju i turisti koji vozilom ulaze u park prirode Radan na jugu Srbije.

Vlasnik svakog putničkog automobila i motocikla ulazak na ovu planinu će plaćati 100 dinara dnevno, naknada za autobuse i kamione biće 300 dinara, a za kamione sa prikolicama 700 dinara.

Radan je planina i park prirode na jugu Srbije, u opštinama Lebane, Bojnik, Medveđa, Kuršumlija i Prokuplje i zauzima površinu od 466 kilometara kvadratnih. Nalazi se između reke Toplice na severu i Jablanice na jugu. Na obroncima planine nalaze se Arheološki lokalitet Caričin grad, Prolom Banja i Đavolja varoš.

Ministarstvo životne sredine prošle godine je odobrilo svim zaštićenim područjima u Srbiji da naplaćuju taksu motornim vozilima koja prolaze kroz njihovu teritoriju, i to do 150 dinara dnevno.

Srbija ima pet nacionalnih parkova i 70 rezervata. Većina tih područja još nije uvela takse. Ulazak na Kopaonik država je počela da naplaćuje u oktobru prošle godine. Cena za automobil je 150 dinara dnevno, za putnike koji dolaze kombijem ili sa prikolicom cena je 250 dinara, a za autobuse i kamione 500 dinara.

(Kurir.rs/Blic/S.Lakić/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja