SRPSKE ULICE PREPLAVLJENE OPASNIM EKSTAZIJEM: Zovu ga Tesla i Red Bul, a čak i jedna tableta može da UBIJE!
Foto: Profimedia

Narkomanija Potrebni prevencija i rad s roditeljima

SRPSKE ULICE PREPLAVLJENE OPASNIM EKSTAZIJEM: Zovu ga Tesla i Red Bul, a čak i jedna tableta može da UBIJE!

Društvo -

Četvoro mladih ljudi preminulo je u poslednjih mesec dana usled predoziranja narkoticima, a sva je prilika da se to dešava i usled pojave novog, opasnijeg ekstazija na ulicama, upozorava Nenad Stevanović, direktor Centra za prevenciju narkomanije.

foto: Profimedia

- Taj ekstazi je četiri puta jači u odnosu na ekstazi koji se ranije prodavao na ulicama. Zovu ga još i "red bul" i "tesla", jedna tableta može dovesti do smrtnog ishoda, pogotovo kod onih osoba koje prvi put to uzimaju - objašnjava Stevanović za Kurir.

On naglašava da je u borbi protiv narkomanije prevencija najbitnija, kao i da se roditelji što više posvete svojoj deci.

- To ne treba da bude tabu tema, to može svakome da se desi. Svako može da dobije u nekom trenutku želju da proba neku psihoaktivnu supstancu. Naš centar upravo pokušava mlade da upozna sa tim efektima i posledicama koje može uzorkovati konzumiranje narkotika. Problem je i što veliki broj roditelja i ne zna gde im deca izlaze i sa kim provode vreme. Zato roditelji pre svega treba da provere ta mesta gde im se deca kreću, gde izlaze. Oni su obično prezauzeti ili umorni - navodi naš sagovornik.

foto: Profimedia

On poručuje roditeljima da što više razgovaraju sa decom.

Stevanović je pozdravio akciju koju je pokrenuo Kurir "Droga je samo smrt", kao i formiranje Vladine komisije za borbu protiv narkomanije u školama. - Potrebna je sistemska akcija - zaključio je sagovornik Kurira.

Najčešće nas zovu majke

Najmlađi zavisnik ima 14 godina

Centar za prevenciju narkomanije postoji od 2004. godine, bavi se prevencijom i tretmanom bolesti zavisnosti. - Ima dosta mladih koji nam se javljaju sa problemom, a uglavnom su to deca od 13 do 20 godina. Među njima ima i zavisnika, imali smo dete od 14 godina koje je bilo najmlađi zavisnik, godinu i po dana je konzumirao marihuanu. Na broj našeg savetovališta uglavnom se pre svega jave roditelji, najčešće majke. Imamo i saradnju sa određenim brojem škola, gde održavamo predavanja i tribine - kaže Stevanović.

(Kurir.rs/ M. Branković/ Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track