SRPSKI ĐACI BIĆE VRHUNSKI BIZNISMENI: U trci za najbolji đački proizvod Evrope čokolada od zrikavaca i narukvica za bolesne!
Foto: Beta/Miloš Miškov

Imaju njuh za dobar biznis

SRPSKI ĐACI BIĆE VRHUNSKI BIZNISMENI: U trci za najbolji đački proizvod Evrope čokolada od zrikavaca i narukvica za bolesne!

Društvo -

Narukvica poziva ljude da priđu i pomognu vlasniku kada mu je pomoć potrebna

BEOGRAD - Sajam učeničkih kompanija, 29. po redu, na kome timovi iz 37 zemalja Evrope predstvljaju nacionalne pobedničke projekte od proizvodnje čokolade od zrikavaca do onih koji spasavaju živote, otvoren je na Obilićevom vencu u Beogradu u prisustvu čelnika grada, ministra prosvete, zvaničnike Delegacije EU i ambasade SAD.

Najbolji medju projektima poneće priznanje evropske učeničke kompanije godine. Za to priznanje takmiči se i peta Ekonomska škola iz Beograda čiji su učenici napravili specijalnu narukvicu za hronične bolesnike.

foto: Beta/Miloš Miškov

"Narukvica ima QR kod čijim očitvanjem se dobijaju informacije o pružanju prve pomoći osobi koja je nosi", rekli su učenici te škole kojima je ministar Mladen Šarčević posebno poželeo uspeh, kako je rekao, iz više razloga, a jedan je taj što je u njoj radio kao profesor pre 35 godina.

Prema njihovim navodima, narukvica poziva ljude da priđu i pomognu vlasniku kada mu je pomoć potrebna. Timovi na štandovima predstavljaju pobedničke projekte na nacionalnom nivou, a medju njima su aplikacija koja sprečava nasilje nad ženama, kapsule za rano otkrivanje šumskih požara, štap za slepe sa senzorom koji ukazuje na prepreku, posebne kacige za motore, djubrivo u kapsulama koje raznose dronovi ili ono koje se pravi od morskih algi.

foto: Beta/Miloš Miškov

Uz pomoć nekih od projekata đaci od kuće prave eskejp rumove, metalne vaze, nakit od biljaka, narukvice od recikliranih snoubordova, mirišljave kesice koje neutrališu mirise prljavog veša u koferu, izradjuju etikete koje govore da li je piće dovoljno ohladjeno.

Na skupu su govorili ministar prosvete Mladen Šarčević, gradonačelnik

Beograda Zoran Radojičić, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Šarčević je ocenio da đačke manifestacije poput ove šalju dobru sliku o Srbiji kao zemlji gde se razvija i neguje preduzetništvo mladih i izrazio zadovoljstvo što više od 250 srednjih škola u zemlji ima djačke kompanije.

Ministar je podsetio da u Srbiji od petog razreda postoji predmet koji se bavi preduzetništvom, da se radi na razvoju učeničkog zadrugarstva, a sve se nastavlja u srednjoj školi zahvaljujući dulanom modelu obrazovanja.

Vlada i ministarstvo izuzetno mnogo polažu na razvoj preduzetništva, rekao je Šarčević.

foto: Beta/Miloš Miškov

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da mladi koji imaju ideje i preduzetnički duh predsavljaju budućnost Srbije i EU. Dodao je se preduzetništvo uči, kao i diplomatija, te da je preduzetništvo stanje uma, pitanje veštine, kapaciteta i načina na koji se posmatra budućnost.

Prema njegovim rečima, procenat vlasnika kompanija je daleko veći medju mladima koji su na ovoj način razvijali preduzetnički duh.

Bez obzira da li će neki od učesnika osnovati svoje kompanije ili ne, veštine preduzetništva koje i danas mogu da uče i razmenjuju, kreativnost, timski rad, osećaj za rizik i odgovornost, ostaće im za ceo život, ocenio je Fabrici koji je ;dodao da je Srbija zajedno sa EU posvećena reformi obrazovnog sistema.

Ambasador SAD poručio je učesnicima da su već samim dolaskom u Beograd postali pobednici takmičenja.

"Pobedili ste u vašim zemljama medju brojnim projektima i sada imate priliku da se takmičite sa ostalima u Evropi", rekao je ambasador i ocenio da je takmičenje najboljih djačkih kompanija Evrope prilika da se unaprede veštine i znanja. ; Dodao je da su SAD podržale sa 300 hiljada dolara 200 škola u Srbiji u cilju unapredjenja programa koji će razvijati veštine srednjoškolaca.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izrazio je zadovoljstvo što je Beograd domaćin tom 29. evropskom takmičenju ; u kome učestvuju i beogradski djaci.

"Imati mlade koji su spremni da znanjem rade na tome da olakšaju život gradjanima je bogatstvo. To su ljudi koji će u budućnosti našu ekonomiju činiti jačom", kazao je Radojičić.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Beta/Miloš Miškov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track