PROIZVOĐAČ JAJA MIROLJUB OTKRIVA TAJNU: Šiljasta, okrugla ili grbava, IZBEGAVAJTE! A, B, C, D, E, S, SS, evo šta znače ove oznake na jajima
Foto: AP

Liče ko jaje jajetu, ali nije tako!

PROIZVOĐAČ JAJA MIROLJUB OTKRIVA TAJNU: Šiljasta, okrugla ili grbava, IZBEGAVAJTE! A, B, C, D, E, S, SS, evo šta znače ove oznake na jajima

Društvo -

BEOGRAD - Liči k'o jaje jajetu! Ova izreka odomaćila se u narodu, ali kada bi ljudi znali koliko se jaja razlikuju među sobom, ne bi je više nikada upotrebili.

Kada kupujemo jaja, najčešće ćemo da izaberemo ona za koja nas prodavac ubedi da dolaze od "srećnih koka" koje po ceo dan trčkaraju po dvorištu i hrane se zrnevljem. Kako je ovakvih jaja na tržištu sve manje primorani smo da pažnju obratimo i na neke druge parametre, od kojih mnoge ne razumemo, iako vrište sa deklaracija.

foto: AP

Na svakoj kutiji jaja imamo dva seta oznaka. Jedan se odnosi na kvalitet i označava se sa A i B, gde A označava sveža jaja, a B rashlađena, koja su pre prodaje mogla da se čuvaju i do šest meseci i mahom namenjena za industrijsku preradu.

foto: Reuters

Kada odaberemo A, onda nailazimo na drugi skup obeležja. Jaja su, po veličini, podeljena u sedam klasa - SS, S, A, B, C, D, E - između kojih je razlika u pet grama, pri čemu je SS najkrupnije jaje i teži više od 70 grama, a E ima manje od 45 grama. Nedavno se pojavila i kategorija „laki jaja“, koja su teža od 80 grama, ali se jaja teža od 70 grama retko mogu naći u radnjama.

foto: AP

Ako se nađemo u inostranstvu, zbuniće nas što se na jajima nalaze oznake koje možemo da vidimo i na odeći. Tako su S jaja mala i teže manje od 53 grama, M su srednja i teška do 63 grama, L velika do 73 i XL najveća i idu iznad 73 grama.

Tako proizvođač jaja Miroljub Milićević objašnjava da jaje mora da ima pravilan oblik.

foto: AP

- Ako vidite jaja koja su šiljasta, okrugla ili grbava izbegavajte ih. Ukoliko kupite prljavo jaje, nemojte da ga perete, već ih blago očistite suvom krpom. Jaje dobrog kvaliteta ima loptasto žumance manjeg prečnika i gusto belance koje pokriva malu površinu. Sa druge strane, jaje lošijeg kvaliteta ima pljosnato žumance i vodenasto belance - objašnjava Milićević.

U udruženjima za zaštitu potrošača napominju da svako od nas ima pravo da u prodavnici izmeri pakovanje jaja kako bi proverio da li težina odgovara klasi naznačenoj na kutiji.

(Kurir.rs/Telegraf/Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track