ŠKOLE MENJAJU KADAR: Otpuštaju tetkice, ložače i domare, zapošljavaju psihologe
Foto: T.S.

ŠKOLE MENJAJU KADAR: Otpuštaju tetkice, ložače i domare, zapošljavaju psihologe

Društvo -

BEOGRAD - Od jeseni deo nenastavnog osoblja posjaće tehnološki višak, a posao će dobiti više stručnih saradnika, pišu Novosti.

Unija sindikata čak tvrde da bi oko hiljadu radnika održavanja moglo da ostane bez radnog mesta, a reč je o tetkicama, domarima, ložacima i drugom nenastavnom osoblju.

Stevan Jurić iz Unije upozorava da to moze biti opasno, jer će kotlovi za grejanje ostati bez nadzora, a to može biti opasno.

Istovremeno, ministar prosvete Mlade Šarčević najavio je da će u osnovnim i srednjim školama od jeseni raditi 155 psihologa, a u Ministarstvu za Novosit potvrđuju da će povećati broj stručnih saradnika i to zbog jačanja prevencije protiv nasilja, ali i zbog novina koje se uvode, poput karijernog vođenja učenika, ili nacionalno ispitivanja obrazovnih postignuća učenika.

Kad je reč o tehničkom i pomoćnom osoblju, u Ministarstvu kažu da je njihov broj određen kvadraturom škola, koje su, s obzirom na sve manje dece u školama, u mnogim objektima nesrazmerno velike u odnosu na broj đaka.

U sindikatu ipak očekuju da do početka školske godine bude izmenjen pravilnik u kojem se sada ne mogu uskladiti nova pravila rada s brojem tehnoloških viškova, jer je ova sadašnja, kažu, dobijena ukrštanjem broja učenika i kvadrata.

(Kurir.rs/Tanjug Foto: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track