AKO HOĆEŠ PETICU MORAŠ NA EKSKURZIJU: Ovo već godinama radi profesorka Šakira! DECA U ŠPANIJI PREŽIVELA AGONIJU
Foto: Facebook

AKO HOĆEŠ PETICU MORAŠ NA EKSKURZIJU: Ovo već godinama radi profesorka Šakira! DECA U ŠPANIJI PREŽIVELA AGONIJU

Društvo -

Pošalji dete na putovanje i imaće peticu - to je recept za odličnu ocenu kod Snežane Martić, koji roditelji dele međusobno.

Profesorka Martić, poznatija kao Šakira, je više od sto dece odvela u Španiju na putovanje koje se pretvorilo u pravu agoniju i za decu i za roditelje, piše Blic.

Da podsetimo, deca su na put krenula 11. jula, da bi već na prvoj stanici - u španskom letovalištu Ljoret de Mar umesto da budu smešteni u hotel, ostala na ulici. Ispostavilo se da smeštaj nije ni bio plaćen, a za organizaciju putovanja bila je zadužena agencija "B2R", koja je počela sa radom početkom ove godine. Deca su tako za već plaćen aranžman od džeparaca morala ponovo da plate noćenje, neki od obećanih i plaćenih izleta nisu bili održani, pretposlednjeg dana napustio ih je i vodič iz agencije, mnogi su ostali bez para...

Očajni roditelji čija su deca na ovom putovanju, ali i roditelji bivših učenika, koji su već prošli agoniju tokom školovanja zbog ove profesorke, odlučili su da iznesu u javnost muke na koje ih jue stavljala Šakira.

Ono što se ispostavilo i o čemu gotovo svi roditelji svedoče, to je da ona ovakva putovanja, koje inače nisu regularna ekskurzija s obzirom na to da je raspust, oranizuje godinama i da su ona zapravo uslov za dobru ocenu.

Takođe, brojni roditelji tvrde da do sada ni za jednu ratu takvih njenih "privatnih eksukrzija" nisu dobili priznanicu i da je profesorka Snežana Martić novac uzimala što po kafićima, što u školi, tokom časova.

Roditelji, koji su insistirali na anonimnosti zbog straha, ispričali su da Snežana Martić konstantno "izlazi iz okvira školstva", a da njihova deca proživljavaju torturu ukoliko odbiju da pođu sa njom na neko od putovanja koje organizuje u privatnoj režiji.

Ovo su potvrdile i Šakirine kolege, koje kažu kako ona pritiske nad decom i roditeljima sprovodi perfidno, te nikada nisu uspeli da nađu dovoljno dokaza kako bi je i zvanično prijavili.

Međutim, i oni se boje njene odmazde, te su zatražili da ostanu anonimni. "Nju neko štiti", bili su decidni.

Kako se saznaje od roditelja bivših đaka Devete beogradske gimnazije, godinama je praksa da profesori ove škole organizuju putovanja za decu, mimo ekskurzija i u sopstvenoj režiji, čak i pre Šakirinog dolaska u ovu ustanovu, 2016. godine. Međutim, telefon direktora Devete gimnazije Dejana Josipovića, od početka ovog skandala je isključen i on se nijednom do sada nije oglasio povodom celog slučaja.

"Ranijih godina je sve bilo u redu"

A upravo ustaljena praksa takvih putovanja bila je motiv mnogih roditelja da puste decu sa Martićkom, ne sluteći šta sve može da se desi.

- Mnogo mi je bezbednije da pošaljem dete sa profesorkom na more, nego da ide sama u Budvu, kada već nemamo para za zajedničko letovanje. Čuo sam da su i ranije deca iz ove gimnazije išla sa profesorima i da je sve bilo u redu. Ovo je bio moj poklon ćerki za 18. rođendan, mnogo mi je žao što se sve ovo desilo. Sada mi je samo bitno da se vrati kući živa i zdrava – rekao je očajni otac jedne devojčice.

Bez priznanica

Kako je ispričao, samo putovanje do Barselone košta 40.000 dinara (340 evra), a fakultativni izleti dodatno se doplaćuju. Pritom, tvrdi ovaj otac, ni o jednoj uplati ne postoji pisani trag.

- Plaćanje je podeljeno na 10 rata, a do svakog 19. u mesecu, deca bi odnosila u školu po 4.000 dinara i davala su Šakiri novac na času. Ja sam do sada uplatio sedam rata – ispričao je ovaj roditelj.

Po svedočenju i drugih roditelja koji imaju iskustva sa Martićkinim načinom rada, uobičajeno je da za putovanja sa njom ne postoji pisani trag o uplatama.

"Pošalji dete na putovanje, pa nemaš problema"

- Cele godine proživljavamo stres. Ova žena se iživljava i kinji decu. I to one đake koji ne žele da putuju sa njom – počinje da priča jedna ogorčena majka.

Ona kaže da je drugi roditelji savetuju rečima: "Pošalji dete na putovanje, pa nemaš problema."

- Razgovarala sam sa pedagogom škole, ali ništa nije vredelo, a iz Ministarstva su mi rekli da napišem žalbu. Mislim da bi to tek bila medveđa usluga mom detetu. Nismo više ni imali snage da se borimo, samo smo hteli da se školska godina već jednom završi - priča majka jedne od učenica Devete gimnazije.

Putovanje je put do petice, zaključuje ova roditeljka i dodaje da Šakira ima običaj da se breca na đake koji ne žele da idu, a to su često i deca koja su slabijeg materijalnog statusa.

- Pita ih: "Kako je moguće da nemaš pasoš?!" Roditelji nemaju hrabrosti da joj se suprotstave, a jedan kad odustane od borbe, "povuče" i druge.

Sve ovo donekle objašnjava i ono što se mnogi pitaju, a to je kako su uopšte roditelji pristali da pošalju decu na ovakvo neizvesno putovanje - nepuzdanom agencijom, sa ljudima koje ni ne poznaju (ispostavilo se da su sa decom i profesori nekih drugih škola) i da plaćaju velike iznose, a da za to ne dobiju nikakav dokaz.

Šakira bez komentara

Iako se u početku nije odazivala na pozive novinara, Snežana Martić se javila i kratko rekla da za sva pitanja kontaktiramo predstavnika turističke agencije, koji će dati zvaničnu izjavu, a ona nije želela da komentariše.

(Kurir.rs/Blic Foto: Facebook printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track