SKUPŠTINA DONELA ODLUKU: Osniva se Centar za monitoring droga
Foto: Profimedia

Izmene Zakona o psihoaktivnim supstancama

SKUPŠTINA DONELA ODLUKU: Osniva se Centar za monitoring droga

Društvo -

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, čiji je cilj prevencija zloupotrebe droge. Cilj izmena i dopuna jeste prvenstveno unapređivanje sistema za rano upozoravanje o novim psihoaktivnim supstancama, zbog čega je jedna od novina zakona uspostavljanje grupa za monitoring droga i zavisnosti od droga pri Sektoru za lekove i medicinska sredstva.

Ovim izmenama i dopunama predviđa se osnivanje Centra za monitoring droga i zavisnosti od droga. Cilj je da se prati stanje i predlažu mere, pošto je trenutno veliki problem to što ne postoji sistem za prikupljanje podataka o ponudi i potražnji droga u Srbiji. Izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama se usklađuju s propisima Evropske unije u procesu brže integracije i harmonizacije zakonodavnih sistema. Pored harmonizacije sa propisima EU ovim zakonskim rešenjem reguliše se nadležnost institucija i saradnja u oblasti psihoaktivnih supstanci.

Prema rezultatima Nacionalnog istraživanja o stilovima života stanovništva Srbije iz 2014. godine - korišćenje psihoaktivnih supstanci i igara na sreću, upotreba ilegalnih droga zabeležena je kod osam odsto od ukupne populacije starosti od 18 do 64 godine.

Ove izmene i dopune Zakona usledile su nakon smrti četvoro mladih usled predoziranja narkoticima. Isto tako, formirana je i Komisija za borbu protiv narkomanije u školama, koja će danas održati drugu sednicu.

S obzirom na to da je problem narkomanije široko rasprostranjen, kao i da su mladi u velikom riziku, Kurir je pokrenuo akciju "Droga je samo smrt".

(Kurir.rs/ M. B./ Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja